NHL: Chára má šancu získať druhú Norrisovu trofej, Crosby favoritom na MVP

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 15:35 • 2 min
NHL: Chára má šancu získať druhú Norrisovu trofej, Crosby favoritom na MVP

NEW YORK - Slovenský hokejista Zdeno Chára má šancu získať svoju druhú Norrisovu trofej v kariére. Cenu pre najlepšieho obrancu sezóny v zámorskej NHL dostal kapitán Bostonu už v ročníku 2008/2009 a v noci na stredu sa opäť môže stať jej držiteľom, ak uspeje v konkurencii Duncana Keitha z Chicaga a Sheu Webera z Nashvillu.

slovakia

left justify in out

Chára je jediným slovenským želiezkom v ohni počas slávnostného galavečera odovzdávania sezónnych ocenení v Las Vegas. Tridsaťsedemročný zadák, ktorý v uplynulej sezóne nazbieral v 77 stretnutiach 40 kanadských bodov (17+23), získal spomedzi nominovanej trojice najviac plusových bodov (+25), Bruins doviedol k zisku Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti, no aj tak nie je hlavným favoritom na prestížne ocenenie. Zámorské médiá dávajú najväčšie šance Keithovi, ktorý bol v produktivite obrancov s 61 bodmi (6+55) druhý za Erikom Karlssonom z Ottawy (20+54) a na konte mal 22 plusiek. Weber mal spomedzi tria uchádzačov zasa najvyšší "icetime", keď v priemere odohral takmer 27 minút na zápas (26:54). S 23 gólmi bol najlepším strelcom medzi ligovými zadákmi, s 56 bodmi mu patrilo v produktivite obrancov tretie miesto.
     

Na galavečere sa bude najväčšia pozornosť, rovnako ako v minulých rokoch, upierať na meno nového držiteľa Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP). Hlavným kandidátom na jej zisk je Sidney Crosby. Kapitán Pittsburghu suverénne ovládol produktivitu základnej časti profiligy so 17-bodovým náskokom pred Ryanom Getzlafom z Anaheimu (104, resp. 87 bodov). Na ocenenie boli nominovaní aj Getzlaf a Claude Giroux z Philadelphie, s 86 bodmi tretí najproduktívnejší muž súťaže. Všetci traja sú nominovaní aj na Ted Lindsay Award, ktorú získava najužitočnejší hráč sezóny podľa členov Hráčskej asociácie NHL (NHLPA).
     

Nový držiteľ Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára súťaže vzíde z trojice Tuukka Rask z Bostonu, Semjon Varlamov z Colorada a Ben Bishop z Tampy Bay. Favoritom na zisk Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika sezóny je Nathan MacKinnon, center Colorada s 63 bodmi vyhral produktivitu ligových novicov pred duom z Tampy Bay Ondřej Palát (59) a Tyler Johnson (50), ktorí sú ďalšími dvomi kandidátmi na cenu.
     

Lady Byng Trophy, ktorú každoročne udeľujú za športové správanie a džentlmenský prístup, by si mal podľa prognóz prevziať útočník Colorada Ryan O’Reilly, ten si v 80 zápasoch základnej časti odsedel iba dve trestné minúty. Najlepšie brániacim útočníkom sezóny a držiteľom Selke Trophy sa stane jeden z tria Anže Kopitar (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago) a Patrice Bergeron (Boston). Na Jack Adams Award pre Trénera roka kandidujú Patrick Roy (Colorado), Jon Cooper (Tampa Bay) a Mike Babcock (Detroit).
      
     

Prehľad kandidátov na jednotlivé ocenenia NHL:
     

Hart Trophy (MVP - najužitočnejší hráč): Sidney Crosby (Pittsburgh), Ryan Getzlaf (Anaheim), Claude Giroux (Philadelphia)    

Ten Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa NHLPA): Sidney Crosby (Pittsburgh), Ryan Getzlaf (Anaheim), Claude Giroux (Philadelphia)      

Vezina Trophy (najlepší brankár): Tuukka Rask (Boston), Semjon Varlamov (Colorado), Ben Bishop (Tampa Bay)      

Norris Trophy (najlepší obranca): Zdeno CHÁRA (Boston), Duncan Keith (Chicago), Shea Weber (Nashville)     

Calder Trophy (najlepší nováčik): Nathan MacKinnon (Colorado), Tyler Johnson, Ondřej Palát (obaja Tampa Bay)      

Lady Byng Trophy (najslušnejší hráč): Ryan O’Reilly (Colorado), Patrick Marleau (San Jose), Martin St. Louis (NY Rangers)    

Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Anže Kopitar (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago), Patrice Bergeron(Boston) 

Masterton Trophy (oddanosť hokeju): Jaromír Jágr (New Jersey), Dominic Moore (NY Rangers), Manny Malhotra (Carolina)     

Mark Messier Leadership Award (najlepší líder): Dustin Brown (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago), Ryan Getzlaf (Anaheim)      

Jack Adams Award (najlepší tréner): Patrick Roy (Colorado), Jon Cooper (Tampa Bay), Mike Babcock (Detroit)      

Generálny manažér roka: Dean Lombardi (Los Angeles), Bob Murray (Anaheim), Marc Bergevin (Montreal)      

NHL Foundation Player Award (charitatívny prínos): Patrice Bergeron (Boston), Duncan Keith (Chicago), Brent Burns (San Jose)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies