NHL: Chára asistoval pri triumfe Bostonu, Gáborík prehral

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 09:56 • 2 min
NHL: Chára asistoval pri triumfe Bostonu, Gáborík prehral

BOSTON/LOS ANGELES - Hokejistom Bostonu chýba už len jeden krok k postupu do finále Východnej konferencie NHL. V sobotňajšom piatom súboji semifinálovej série play-off zdolali Bruins na domácom ľade Montreal Canadiens 4:2 a v sérii vedú 3:2.

slovakia

left justify in out

Kľúčom k úspechu domácich boli v TD Garden využité presilové hry a produktivita útoku Carl Söderberg - Loui Eriksson - Matt Fraser, ktorý nazbieral 6 bodov. Prvou hviezdou sa stal švédsky krídelník Söderberg, autor presného zásahu a dvoch asistencií. Jednu prihrávku na gól si pripísal aj slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý sa v 22. min podieľal na presnom zásahu Jaroma Iginlu na 3:0. Pre 37-ročného skúseného obrancu to bol štvrtý bod (2+2) v desiatom zápase vyraďovacej časti v tejto sezóne. Chára odohral takmer 25 minút a v defenzíve predviedol aj 4 zblokované strely. Druhý slovenský obranca v tíme Bostonu Andrej Meszároš sa na ľade neobjavil.

 

V prvých štyroch zápasoch 2. kola play-off proti Montrealu nevyužili hráči Bostonu z desiatich presiloviek ani jednu. V piatom stretnutí strelili dva góly v početnej výhode na začiatku druhej tretiny v rozpätí 32 sekúnd. "Po prvej tretine sme sa v kabíne rozprávali o tom, ako zlepšiť efektivitu v presilovkách, ako vyhrávať viac súbojov pred bránkou a zvýšiť intenzitu. To nám potom prinieslo dva góly," povedal tréner Bostonu Claude Julien pre server NHL. "Nehrali sme dobre. Stále sme len naháňali súpera s pukom a nemali sme dobrú prechodovú fázu," podotkol kapitán Montrealu Brian Gionta.

 

Hokejisti Los Angeles nevyužili výhodu domáceho prostredia a v semifinále Západnej konferencie NHL podľahli Anaheimu 0:2. Hostia vyrovnali stav série tohto kalifornského derby na 2:2 najmä vďaka skvelému výkonu brankára Johna Gibsona. Dvadsaťročný nováčik v bránke Ducks vo svojej premiére v zápase play-off pochytal všetkých 28 striel domácich hráčov vrátane troch z hokejky Mariána Gáboríka, slovenský útočník vo farbách Kings teda nerozšíril svoju skvelú produktivitu v aktuálnom play-off, v ktorom dosiahol zatiaľ šesť gólov a štyri asistencie. "Neberiem to tak. Ani neviem, či budem chytať v najbližšom zápase," odpovedal brankár Gibson na otázku zámorských médií, či sa môže na neho Anaheim v budúcnosti častejšie spoliehať. V drese "káčerov" sa zaskvel kapitán Ryan Getzlaf. Na prvom góle Devanteho Smitha-Pellyho mal asistenciu a druhý sám strelil.

 

Gibson sa dostal na súpisku Ducks v súvislosti so zranením Frederika Andersena v zápase číslo 3 proti Los Angeles. Stal sa prvým 20-ročným brankárom od roku 2009, ktorému dali príležitosť v zápase play-off NHL. Pred piatimi rokmi dostal rovnakú šancu Rus Semion Varlamov v bránke Washingtonu, ktorý vtedy trénersky viedol súčasný kouč Anaheimu Bruce Boudreau. Gibson je zároveň prvý brankár za 85 rokov a druhý v celej histórii NHL, ktorý vychytal shutout vo svojom debute v základnej časti a potom aj v play-off. Prvým bol Tiny Thompson z Bostonu v sezóne 1928/29. "Veril som mu, že nám môže pomôcť k víťazstvu. To bol prvoradý dôvod toho, že som mu dal šancu. Keď napíšem hráčov na súpisku, vždy verím, že to je to tá správna zostava pre víťazstvo," objasnil tréner Anaheimu Boudreau. Prvé štyri zápasy série proti Los Angeles odchytali za Anaheim traja brankári – Hiller, Andersen a Gibson. Na otázku, komu dá príležitosť v bránke v nadchádzajúcom piatom súboji proti L. A., Boudreau vtipne odpovedal: "Ešte máme v zálohe Igora Bobkova, ktorý zatiaľ nechytal."

2. kolo play-off NHL ročníka 2013/14 (hrá sa na 4 víťazstvá)

Východná konferencia - semifinále:
Boston - Montreal 4:2 (1:0, 2:1, 1:1) - stav série 3:2
Góly: 14. Söderberg (L. Eriksson, Bartkowski), 22. Riley Smith (Hamilton, Söderberg), 22. Iginla (Krug, CHÁRA), 55. L. Eriksson (Fraser, Söderberg) - 35. Gallagher (Plekanec, Markov), 58. P. K. Subban (Pacioretty, Markov)
Zdeno Chára (Boston) odohral 24:36 min, 1 asistencia, 2 strely na bránku, 4 zblokované strely

Západná konferencia - semifinále:
Los Angeles - Anaheim 0:2 (0:2, 0:0, 0:0) - stav série 2:2
Góly: 17. Smith-Pelly (Perry, Getzlaf), 19. Getzlaf (Perry, Vatanen)
Marián Gáborík (Los Angeles) odohral 19:05 min, trikrát vystrelil na bránku
Nedeľňajší program 2. kola play-off NHL:
Východná konferencia: New York Rangers - Pittsburgh /stav série 2:3/, Západná konferencia: Chicago - Minnesota /stav série 2:2/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies