NHL čelí ďalším žalobám od bývalých hráčov

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 11:00 • 2 min
NHL čelí ďalším žalobám od bývalých hráčov

MINNEAPOLIS - Ďalšia skupina bývalých hráčov zámorskej hokejovej NHL sa pridala k boju o kompenzácie od vedenia profiligy za zranenia hlavy počas kariéry v tejto súťaži.

slovakia

left justify in out

Dave Christian, Reed Larson a William Bennett podali na federálny súd spoločnú žalobu na NHL, v ktorej sa okrem iného uvádza, že liga podporovala násilie a ignorovala riziko zranenia hlavy hráčov. Správu priniesol portál TSN.ca.

 

Už v predchádzajúcom kalendárnom roku podali podobné žaloby niekdajší hokejisti v mestách New York a Washington. Skupina bývalých hokejových hráčov v nich požaduje finančnú kompenzáciu za to, že nedbanlivosť vedenia súťaže viedla k ignorovaniu liečby hráčov po otrase mozgu a k ďalším vážnejším poškodeniam. Odvolávajú sa pritom na skutočnosť, že NHL dlhodobo vedela o riziku poškodenia mozgu opakovaným údermi do hlavy, no nepodnikla kroky k eliminácii tohto neduhu. 

 

Podľa predchádzajúcich žalôb mala pasivita vedenia NHL za následok stagnáciu vývoja bezpečnej prilby. Profiliga navyše dlho nemenila pravidlá v tejto oblasti, aby minimalizovala poranenia hlavy hráčov. Otrasy mozgu poznačili kariéry aj ďalších hokejistov, problémy mali tiež veľké hviezdy ako Eric Lindros či Paul Kariya. Vedenie NHL pristúpilo k úprave pravidiel v roku 2011, po novom sú zakázané nárazy do hlavy. Podľa žalujúcich hráčov je tento krok stále príliš nedôrazný a prišiel veľmi neskoro, aby im pomohol. V žalobách sa tiež uvádza, že vedenie ligy nevarovalo hokejistov pred tým, že opakované nárazy do hlavy môžu mať za následok dlhodobé neurologické problémy. NHL pritom vraj začala s výskumom zranení hlavy až v roku 1997 a s publikovaním výsledkov čakala dlhých 14 rokov. 

Súčasné žaloby rozsahom možno prirovnať k úspešnej dohode zástupcov bývalých hráčov NFL v americkom futbale s vedením súťaže, na základe ktorej liga poskytne približne 765 miliónov dolárov na liečenie postihnutých športovcov, výskumy v tejto oblasti a finančné kompenzácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies