NHL: Ako Bure medzi obrancami, Shayne Gostisbehere prežíva svoj sen

NETKY.SK • 23 Február 2016, 12:13 • 2 min
NHL: Ako Bure medzi obrancami, Shayne Gostisbehere prežíva svoj sen

PHILADELPHIA - Mark Howe, Eric Desjardins či Chris Pronger - hokejová Philadelphia mala počas svojej takmer päťdesiatročnej existencie klubu v kádri niekoľkých výborných obrancov, ale všetky veľké mená získala vďaka šikovným trejdom.

slovakia

left justify in out

A tak jej Shayne Gostisbehere, ktorého si vybrala v treťom kole draftu 2012, dáva nádej, že bude prvým vlastným zadákom svetových parametrov. So 180 centimetrami a 84 kilogramami síce nedorástol na nijakého valibuka, ale stačilo mu 40 tohtosezónnych zápasov, aby demonštroval svoju šikovnosť.

Gostisbehere v sobotu v predĺžení rozhodol o víťazstve Flyers na ľade Toronta 5:4 a natiahol vlastnú rekordnú šnúru obrancu - nováčika s aspoň jedným kanadským bodom už na pätnásť stretnutí. "Prežívam svoj sen," povedal 22-ročný Američan, ktorý počas série nastrieľal päť gólov a pridal trinásť asistencií. Celkovo nazbieral v 40 dueloch úctyhodných 34 bodov (12+22).

Vyrastal na Floride, kde v drese miestnych Panthers počas jeho detských liet ohuroval fanúšikov Pavel Bure. "Miloval som toho chlapa," potvrdzuje aj Gostisbehere, ktorého okúzlila rýchlosť a strelecké schopnosti ruskej rakety. Aj Bure mal veľmi podobné fyzické parametre ako on a uplatnil sa v NHL ako jedna z jej veľkých hviezd. Preto v ňom hľadá inšpiráciu.

"Tímy v súčasnosti bránia tak tesne, že do útočenia potrebujete zapojiť aj obrancov. Klobúk dolu pred 'Ghostom', jeho inštinktami v ofenzíve, schopnosťou čítať hru. A nielen v útoku, ale tiež v obrane. Pri situácii troch proti dvom vytuší, ktorého hráča pokryť. To sú veci, ktoré sa nedajú naučiť," tvrdí Andrew MacDonald, tiež zadák Philadelphie. "Zapájanie obrancov do útoku je dnes dôležitá súčasť hokeja. Shayne odvádza dobrú prácu, ale najpodstatnejšie je, že zapadá do nášho konceptu. Stále je to tímová hra," pripomína tréner Dave Hakstol.

V priemere bodov na zápas (0,85) je Gostisbehere štvrtý najlepší medzi obrancami v NHL. "Čo ukazuje ako nováčik v tíme, ktorý je 25. v lige v počte strelených gólov, iba zvýrazňuje lesk toho, čo už dosiahol a čo všetko ešte môže. Nemusí byť úplne Pavel Bure medzi obrancami z hľadiska produktivity, akú predvádzal jeho idol. Stačí mu priblížiť sa svojmu vzoru a bude pre Flyers niekým, koho dosiaľ nemali," tvrdí server philly.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies