NFL: Mnohí hráči ignorujú hrozby otrasov mozgu

NETKY.SK • 2 Február 2016, 15:42 • 2 min
NFL: Mnohí hráči ignorujú hrozby otrasov mozgu

SANTA CLARA - Otrasy mozgu sa v slovenských zemepisných šírkach asociujú predovšetkým s hokejovou NHL, ale tieto úrazy týždeň pred zlatým Super Bowlom omnoho viac zatieňujú inú zámorskú profesionálnu súťaž - NFL v americkom futbale.

slovakia

left justify in out

Svoje o tom vie bývalý hráč Denveru Broncos Brandon Stokley, ktorý utrpel aspoň tucet otrasov mozgu, ale uvažovať o konci kariéry ho prinútila až indispozícia malej kosti na nohe. Napriek bolesti pokračoval, tá pominula.

 

Otrasy však pribúdali, Stokley ich napriek varovaniam o následkoch zranení hlavy ignoroval. Zaujímala ho prítomnosť. "Ste mimo hry týždeň alebo dva a vrátite sa v poriadku, no ak si zraníte koleno či rameno, skončili ste na rok," priznal Stockley.


Jeho ľahkovážny prístup nie je rozdielny od výsledkov prieskumu, ktorý medzi súčasnými hráčmi NFL vykonala agentúra AP. Len 39 zo 100 opýtaných sa obávalo viac dlhodobých efektov otrasov mozgu než iných zranení. Zo zvyšných 61 dvadsiatka povedala, že ich to nezaujíma vôbec alebo iba minimálne, 41 považovalo všetky zranenia za rovnocenné.

 

"Osobne o tom nerozmýšľam, viac ma trápia kolená, ramená, zápästia. To sú skutočné slabiny nášho tela," uviedol Nikita Whitlock z New Yorku Giants. Pritom iba minulý týždeň sa zistilo, že víťaz Super Bowlu 2012 práve s Giants Tylers Sash, ktorý zomrel 8. septembra 2015 ako 27-ročný, trpel chronickou traumatickou encefalopatiou mozgu (CTE). Tú pripisujú práve opakovaným úrazom mozgu, jej príznakmi sú strata pamäte, depresia či demencia.


Sash sa nestal prvou obeťou CTE. Junior Seau spáchal samovraždu, Chris Borland z ničoho nič ukončil kariéru. Počas tohtosezónnej základnej časti sa v NFL vyskytlo 182 zaznamenaných prípadov otrasu mozgu, čo je 58-percentný nárast spred roka. "Nemám obavy, je to nafúknutá bublina," myslí si Jamize Olawale z Oaklandu Raiders. "K úrazu hlavy môže prísť kdekoľvek," dodal Charles James z Houstonu Texans.


V NFL však existuje aj skupina, ktorá výstrahy berie vážne. "Kolená a bedrá sa dajú ´opraviť´, ale mozog nenahradíte. Nechcem stratiť pamäť, potrebujem predsa vedieť, čo sa deje v mojom živote. Ak zabudnete, kto je váš syn, mama, potom sú vám nohy zbytočné," uvedomuje si zadák Detroitu Lions Darius Slay. Bek Los Angeles Rams Chris Long doplnil: "Snažím sa nerozmýšľať o tom, no pribúdajú dôkazy, že máme problém. Po ôsmich rokoch aktívnej činnosti sa poškodeniu nevyhnete."


Spomenutý Stockley, ktorý je mimo NFL dva roky, na otázku, či pociťuje nejaké symptómy, odpovedal: "Momentálne sa naozaj nechcem baviť o mojom zdravotnom stave." Pokračoval, že liga sa so zraneniami hlavy dokáže vyrovnať lepšie než v minulosti, vďaka čomu sa zmenil aj prístup v kabíne.

 

"Keď bol desať alebo dvanásť rokov dozadu niekto pre otras mozgu na pár týždňov mimo hry, v šatni naňho zazerali. To sa zmenilo. Je to vážna patália, a tak proti nej treba bojovať," uzavrel 39-ročný Brandon Stokley.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona