NFL: Falcons proti dynastii Patriots o premiérový titul, očakáva sa veľa bodov

NETKY.SK • 3 Február 2017, 11:18 • 2 min
NFL: Falcons proti dynastii Patriots o premiérový titul, očakáva sa veľa bodov

HOUSTON - V noci z nedele na pondelok sa na NRG Stadium v texaskom Houstone odohrá finále play off ligy amerického futbalu NFL.

slovakia

left justify in out

Super Bowl LI obstarajú Atlanta Falcons za NFC a New England Patriots za AFC.

 

V rozhodujúcom súboji sezóny sa víťazi konferencií stretávajú stále, no len zriedkakedy sa pošťastí, že na seba narazia takto produktívne ofenzívy, ktoré svoju výkonnosť v januári ešte gradujú. Falcons aj Patriots pri oboch vyraďovacích triumfoch prekonali svoje ročníkové priemery získaných bodov. Tímy sú v elitnej päťke NFL v počte celkovo nazbieraných bodov, získaných yardov na zápas i získaných yardov za jednu hru.

 

Očakáva sa vysoké skóre, pri porovnateľnej konštelácii v roku 1993 Dallas prevýšil Buffalo 52:17 a o štyri roky neskôr Green Bay zdolalo New England 35:21. Reálne je v ohrození trinásť útočných rekordov Super Bowlu, zásluhou elitných quarterbackov Matta Ryana a Toma Bradyho najmä maximá týkajúce sa prihrávok. Najviac bodov (75) padlo v roku 1995, keď San Francisco zvíťazilo nad San Diegom 49:26. San Francisco drží aj rekord pre najviac bodov jedného mužstva, Denveru v 1990 dalo 55.

 

Súperiť budú dvaja najvážnejší kandidáti na ocenenie Najužitočnejšieho hráča súťaže, ktorého meno bude známe v sobotu. Ryan profituje zo spolupráce s ťažko zastaviteľným wide receiverom Juliom Jonesom a ofenzívnym koordinátorom Kyleom Shanahanom, ktorý sa po Super Bowle stane hlavným trénerom San Francisca. Brady napriek veku 39 rokov a štvorzápasovému dištancu na začiatku ročníka zažil jednu z najlepších sezóny kariéry. S hlavným koučom a de facto generálnym manažérom Billom Belichickom tvoria nesporne najúspešnejší tandem dejín NFL, čaká na nich rekordný siedmy spoločný Super Bowl. V predchádzajúcich šiestich uspeli štyrikrát, z toho v troch prípadoch vyhlásili Bradyho za MVP duelu. Organizácia Patriots hrala v záverečnom stretnutí celkovo deväťkrát, čo je tiež ligové maximum. Zámorské médiá čoraz hlasnejšie označujú New England od roku 2000 za najväčšiu športovú dynastiu vôbec.

 

V základnej časti trápila Atlantu obrana, ale pri aktuálnej šesťzápasovej víťaznej sérii sa zlepšila aj v tejto činnosti. Patriots však defenzívne dominujú, kým Falcons dali najviac bodov, oni ich najmenej inkasovali. V Super Bowle si top mužstvá v oboch ukazovateľoch zmerali sily dosiaľ päťkrát a štyri razy slávila triumf obrana. Zatiaľ naposledy v roku 2014 Seattle pokoril ofenzívne rekordy lámajúci Denver vysoko 43:8. Útok sa radoval jedine v 1990, keď San Francisco zdolalo takisto Denver 55:10.

 

Priaznivci Atlanty dúfajú v zmenu trendu a zisk premiérovej Trofeje Vincea Lombardiho. Nestranné obecenstvo si zasa želá vyrovnanejší priebeh než ponúklo doterajšie play off, v ktorom sa iba dve stretnutia skončili minimálnym rozdielom - v divíznom kole Kansas City - Pittsburgh 16:18 a Dallas - Green Bay 31:34.

 

Pred dvoma rokmi zvíťazilo New England nad Seattlom 28:24, keď obranca Patriots Malcom Butler v poslednej akcii zápasu zachytil loptu a zabránil súperovi skórovať. Súčasný hlavný tréner Falcons Dan Quinn bol v tom čase defenzívnym koordinátorom Seahawks, dvojica sa proti sebe postaví opäť. "Rozhodne som si pozrel záznam toho duelu, skúmal som štýl, akým sme proti nim bojovali. Niektorí hráči zostali, iní sa vymenili, no určite to pomohlo," povedal Quinn. "Vtedy som ani nevnímal, čo sa deje. Bol som nováčikom, všetko išlo rýchlo, nevedel som, čo očakávať. Tento rok je úplne opačný, mám svoju úlohu a ľudia ma poznajú. Môžem sa lepšie pripraviť, už sa neviem dočkať nedele," vyhlásil hrdina SB XLIX Butler pre nfl.com.

 

Super Bowl LI

Atlanta Falcons - New England Patriots

/SEČ v pondelok 6. januára o 0.30 h, NRG Stadium v Houstone, Sport2 TV/

 

Atlanta Falcons

konferencia: National Football Conference

divízia: NFC Juh

dátum založenia: 30. júna 1965

štadión: Georgia Dome (od nasledujúcej sezóny Mercedes-Benz Stadium)

sídlo: Flowery Branch, Georgia

farby: čierna, červená, strieborná, biela

majiteľ: Arthur Blank

generálny manažér: Thomas Dimitroff

hlavný tréner: Dan Quinn

najväčšie úspechy: 2x víťaz konferencie, 6x víťaz divízie, 13x postup do play off

 

New England Patriots

konferencia: American Football Conference

divízia: AFC Východ

dátum založenia: 16. novembra 1959

štadión: Gillette Stadium

sídlo: Foxborough, Massachusetts

farby: námorná modrá, červená, strieborná, biela

majiteľ: Robert Kraft

generálny manažér: Bill Belichick (de facto)

hlavný tréner: Bill Belichick

najväčšie úspechy: 4x víťaz NFL, 9x víťaz konferencie, 19x víťaz divízie, 24x postup do play off

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies