Nezvyčajný záchvev zaznamenali okolo celej planéty, nikto nevie čo to znamená

NETKY.SK • 30 November 2018, 10:30 • 2 min
Nezvyčajný záchvev zaznamenali okolo celej planéty, nikto nevie čo to znamená

MAMOUDZOU – Maličký ostrov Mayotte bol sužovaný mnohými zemetraseniami počas dlhých mesiacov od mája do novembra. Následne dňa 11.novembra bol zaznamenaný dlhý monotónny záchvev, ktorý si vedci z celého sveta nevedia vysvetliť a nič podobné doteraz nevideli. Tento záchvev totiž obehol celú planétu.

slovakia

left justify in out

Ostrov Mayotte leží medzi severným vrcholom Madagaskaru a Malawi na východnom pobreží afrického kontinentu. Práve v tomto mieste začal 11.novembra dunenie, ktoré vyvolalo vrásky na čele odborníkom po celom svete.

 

V tom čase mu nikto nevenoval žiadnu zvláštnu pozornosť a nehovorilo sa o tom ani v médiách, lebo ho nikto nepocítil. Dnes je všetko inak a riešia ho svetoví seizmológovia, pretože vlny z tohto záchvevu zaznamenali okolo celej planéty.

 

img

 

"Vlny tohto chvenia boli najprv zaznamenané po celej Afrike, keď senzory hlásili tento otras v Zambii, Keni aj Etiópii," povedala Maya Wei-Haasová z National Geographic. "Následne prekonali oceány a prístroje ich zaznamenali v Čile, Kanade, na Novom Zélande či dokonca na Havajských ostrovoch, ktoré sú vzdialené od Mayotte približne 17.500 kilometrov."

 

Čo je vlastne také zaujímavé na tomto nepatrnom chvení, že zamestnal seizmológov po celom svete? V prvom rade takéto chvenie doteraz nebolo nikdy zaznamenané a nikto nemá tušenie čo sa vlastne deje. Odborníci si nevedia vysvetliť ako je možné, že takýto maličký záchvev bol zaznamenaný okolo celej planéty.

 

Vášnivé diskusie na sociálnych sieťach prebiehajú už viac ako dva týždne.

 

 

 

Napriek skutočnosti, že seizmické vlny brázdili po celej planéte viac ak 20 minút, dozvedeli sme sa o nich iba so šťastím. Svet sa o tejto pozoruhodnej anomálii dozvedel vďaka amatérskemu nadšencovi z Nového Zélandu, ktorý sleduje zemetrasenia po celej planéte. Ten si všimol nezvyčajný signál v nahrávkach amerického geologického prieskumu.

 

 

 

Takmer okamžite sa o tento jav začali zaujímať odborníci aj lovci záhad.

 

Zakladateľ britského magazínu Earthquake Bulletin Jamie Gurney povedal, že "nevie o tom, či bol podobný globálny signál tejto povahy niekedy pozorovaný."

 

 

 

Vulkanológ Robin Andrews následne poznamenal, že na ostrove Mayotte je "podivná sopku s dvojitým štítom", avšak jej posledná známa erupcia bola ešte v roku 2050 pred nl.

 

Wei-Haas z National Geographic strávila dva týždne rozhovormi s odborníkmi a amatérmi, v snahe objasniť tento záhadný jav. Väčšina sa zhodla na tom, že prekvapivo monotónne vlny, ktoré boli globálne zaznamenané, sú jedinečné.

 

"Nemyslím si, že by som niečo podobné videl," povedal seizmológ Columbijskej univerzity Göran Ekström. Bizarné na tom je, že vlny prišli až po tom, ako skončila séria tradičných zemetrasení, ktoré trvali od mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies