Nezvyčajný objav našich vedcov: Na ochranu pamiatok sa dajú použiť oregano či tymian

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 15:05 • 2 min
Nezvyčajný objav našich vedcov: Na ochranu pamiatok sa dajú použiť oregano či tymian

BRATISLAVA - Vedci z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) zistili, že na ochranu pamiatok je možné použiť oregano alebo tymian.

slovakia

left justify in out

Esenciálne oleje z oboch rastlín totiž dezinfikujú staré dokumenty a zabíjajú plesne, ktoré ich požierajú. Odborníci zo SAV vyvinuli systém, pri ktorom sa ošetrovaný artefakt nachádza v jednej banke a esenciálny olej v druhej. Po zapnutí špeciálneho prístroja sa kvapalina rozprúdi napríklad k starej fotografii, aby zabila plesne, ktoré ju napadli. Vedci následne odvedú olej do tretej banky s aktívnym uhlím, ktoré ho neutralizuje. "Ak by sme olej neodvádzali, náš ústav by pripomínal pizzeriu," skonštatoval Domenico Pangallo, ktorého tím sa dlhodobo snaží nájsť nové cesty na ochranu kultúrneho dedičstva pred mikróbmi.

 

Fotografia sa po dezinfekcii môže bezpečne archivovať alebo putuje do rúk reštaurátorov. To, aký účinok olej má, záleží na jeho druhu. "Vyskúšali sme ich veľa a zatiaľ sa zdá, že najlepšie sú oregano a tymian," vymenoval Pangallo, pričom uviedol, že pri testovaní nepozerajú iba na to, či olej plesne zabije. Dohliadajú totiž aj na to, pri akej koncentrácii je efektívny, či nedegraduje ľudskú DNA alebo či nefarbí ako napríklad olej z levandule. "Momentálne študujeme, prečo majú práve tymian a oregano dobré vlastnosti na dezinfekciu niektorých povrchov," dodal.

 

Vedci zo SAV sa pri výskume inšpirovali odbornými článkami zameranými na využitie esenciálnych olejov na dezinfekciu povrchov v nemocniciach. Vedecký tím Ústavu molekulárnej biológie sa touto technikou snaží ochrániť napríklad fotografie, ktoré zhotovili na albumíne, čiže bielku z vajec. "Touto technikou sa robili prakticky všetky fotografie na rozhraní 19. a 20. storočia. Ak je pleseň pre tento materiál nebezpečná, tak za rok môžeme mať z fotky iba polovicu, čo by bola pre kultúrne dedičstvo obrovská škoda," vysvetlil Pangallo, ktorý so svojím tímom z Laboratória environmentálnej a potravinovej mikrobiológie získal tento rok Cenu SAV za ochranu kultúrneho dedičstva a výskum kvality tradičných slovenských potravín.

 

Esenciálne oleje však neúčinkujú na všetky povrchy a druhy plesní rovnako, preto musia odborníci najprv urobiť mikrobiálnu diagnostiku predmetu. Pri analýze starej fotografie najprv neinvazívne odoberú vzorky, ktoré kultivujú a podrobia analýze DNA. "Fotografia je ako pacient, nemôžete kúsok odstrihnúť a potom na ňom experimentovať," povedal molekulárny biológ. Keď zistia, aké mikroorganizmy sa na nej nachádzajú, skúmajú, či hosťovský materiál aj požierajú.

 

Diagnostiku pamiatok uskutočňujú členovia Ústavu molekulárnej biológie SAV aj pre rôzne inštitúcie a múzeá. "Robili sme kultivačnú mikrobiálnu analýzu a analýzu DNA múmie Žofie Serédy, analýzu sochy Cyrila a Metoda na Devíne či najstaršej fresky na Slovensku, ktorá je v Starej Lomnici," priblížil Pangallo, podľa ktorého by mohlo byť takých inštitúcií viac, ak by boli reštaurátori otvorenejší novým postupom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies