Nezvestnú Andreu Vlčekovú našli v sude s kyselinou! Lipšic navrhol obnovu konania

NETKY.SK • 7 September 2021, 14:36 • 2 min
Nezvestnú Andreu Vlčekovú našli v sude s kyselinou! Lipšic navrhol obnovu konania

PEZINOK - V prípade nezvestnej Andrey Vlčekovej, ktorú uniesli v roku 2016, by sa podľa Daniela Lipšica malo obnoviť konanie. Po tom, ako sa našli jej pozostatky v plastovom sude v súvislosti s iným trestným stíhaním, sa má začať stíhanie pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

slovakia

left justify in out

Začalo sa to 13. decembra 2016. Andreu Vlčekovú vtedy neznámi páchatelia uniesli osobným autom spred škôlky jej syna. Podľa prokuratúry sa na únose podieľali dve osobné autá, pričom jedno malo pozmenenú štátnu poznávaciu značku.

 

img

 

img

Stíhať majú jej exmanžela Miroslava Vlčeka. V tejto veci je už odsúdený za obmedzenie osobnej slobody. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o tom informoval na utorkovom brífingu. „S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou môžeme konštatovať, že v tomto sude boli rozpustené telesné pozostatky poškodenej.“ Skutok, ktorý bol v minulosti kvalifikovaný ako zločin pozbavenia osobnej slobody, je po tomto náleze potrebné právne prekvalifikovať.

 

Súvisiaci článok: Obvinený v prípade nezvestnej exmanželky zostáva vo väzbe

 

"Nové dôkazy, ktoré sa nám podarilo nedávno zabezpečiť, ma vedú k presvedčeniu, že tento skutok by mal byť následne žalovaný ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy."

 

Miroslav Vlček je odsúdený na 12 rokov. Lipšic v tejto súvislosti podal v pondelok 6. 9. na Okresný súd v Trnave návrh na obnovenie konania.

 

Možno vás zaujme: Daniel Lipšic: Niektoré veci a niektorých ľudí si nie je možné kúpiť. Ani spravodlivosť, ani mňa!

 

Sud s objemom 220 litrov objavili pri prehliadke skladu vo Veľkých Ripňanoch. „Zo zaistených stôp z tohto suda, ktorý obsahoval kyselinu sírovú, sa podarilo zaistiť stopy, ktoré pripomínali fotokompozity, ktoré sú využívané ako biele plomby.“ 

 

„Na Kriminalistickom a expertíznom ústave urobili obhliadku tohto zaisteného suda." Zubné plomby, ktoré orgány činné v trestnom konaní objavili, patrili podľa analýzy nezvestnej Andrei Vlčekovej.

 

 

„Tento znalecký posudok je veľmi rozsiahly, obsahuje grafickú časť, ktorá porovnáva morfológiu týchto zubných výplní a zároveň tento znalecký posudok prišiel k záveru, že vyňatie týchto kompozitných výplní zo zuboradia bez poškodenia zuboradia je nevyhnutné považovať za nemožné." 

 

Za najpravdepodobnejší mechanizmus uvoľnenia výplní zo zubov podľa Lipšica posudok označil chemickú deštrukciu zubov.

 

Lipšic verí, že návrh na povolenie obnovy konania v neprospech odsúdeného Vlčeka bude úspešný. „Aj rodina poškodenej má právo vedieť, čo sa s ňou v roku 2016 stalo. Pevne verím, že v tejto veci bude na konci dňa spravodlivo rozhodnuté a osoba, ktorá je v súčasnosti podozrivá zo spáchania tohto skutku, sa bude zodpovedať za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, ktorej sa mala dopustiť na svojej bývalej manželke.“ 

 

„Kyselina nerozpustí všetko, to sa potvrdilo aj v tomto prípade. Dnes sa dá pekne skúmať aj jediný vlas, zub či kvapla krvi a na základe toho dokázať, o koho išlo,“ povedal pre Plus jeden deň bývalý kriminalista Matej Snopko. „Navyše zabitie manželky je veľmi hlúpy nápad, lebo manžel je vždy prvý podozrivý.“ 

Lipšic dodal, že v prípade majú vyšetrovacie orgány aj spolupracujúceho obvineného, ktorý bol vo veci únosu odsúdený na šesť rokov a osem mesiacov väzenia. „V procesnom postavení svedka vypovedal, že priniesol poškodenú do skladových priestorov vo Veľkých Ripňanoch a následne bol vyzvaný obvineným Miroslavom Vlčekom, aby opustil priestory. Ostal tam Miroslav Vlček so svojou bývalou manželkou sám." 

 

Lipšic poďakoval vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry, ktorý viedol prehliadku priestorov, tiež operatívnym pracovníkom, kriminalistickým technikom a znalcom.

 

Sporný paragraf 363

Generálny prokurátor podľa Lipšica nemôže zrušiť právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, keď nie je nikto obvinený. Vyplýva to z reakcie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na zastavenie trestného stíhania podozrení z manipulácie výpovedí svedkov na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra.

 

"V procesnom štádiu, keď nie je nikto obvinený, takéto oprávnenie podľa výslovného znenia Trestného poriadku jednoducho nemá." Zdôraznil, že takýto postup počas 16 rokov účinnosti nového Trestného poriadku nebol nikdy aplikovaný.

 

V súvislosti s aplikáciou paragrafu 363 Trestného poriadku Lipšic zdôraznil, že neumožňuje kedykoľvek, akokoľvek a čokoľvek zrušiť. Upozornil tiež, že Trestný poriadok obsahuje nielen odporúčacie, ale aj normatívne ustanovenia.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies