Neznižovať platy ústavných činiteľov v čase šetrenia je nemorálne

NETKY.SK • 24 Jún 2011, 08:22 • 2 min
Neznižovať platy ústavných činiteľov v čase šetrenia je nemorálne

Neznižovať platy ústavných činiteľov v čase šetrenia je nemorálne

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) trvá na tom, že v čase ozdravovania verejných financií sa musí znižovať aj príjem ústavných činiteľov. "Neznižovať platy ústavných činiteľov v čase šetrenia považujem za nemorálne," povedala dnes novinárom po rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.
      Reagovala tak na rozhodnutie pléna Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré v stredu (22.6.) na svojom neverejnom zasadnutí prijalo na ďalšie konanie návrh skupiny 35 poslancov NR SR, ktorí namietali rozpor niektorých ustanovení zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov a zákona o sudcoch a prísediacich. Plénum zároveň pozastavilo účinnosť tých ustanovení zákona, ktoré hovoria o znížení platov sudcov.
      Podľa podania navrhovatelia namietali najmä to, že platy sudcov sú odvodené od priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve a znížené môžu byť len na základe disciplinárneho konania, teda nie zákonom o platoch niektorých ústavných činiteľov. "Hmotné zabezpečenie sudcov musí byť chápané ako stabilné neredukovateľné, nesmie sa stať pohyblivým činiteľom, s ktorým môže výkonná a zákonodarná moc ľubovoľne nakladať," hovorí sa v podaní s tým, že takýto stav môže narúšať právnu istotu sudcov a že účinnosťou zákona sa platy sudcov dostali do stavu pred ich valorizáciou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies