Nezneužívajte imigrantov na podkopanie Schengenu, vyzývajú europoslanci

NETKY.SK • 5 Máj 2011, 07:19 • 2 min
Nezneužívajte imigrantov na podkopanie Schengenu, vyzývajú europoslanci

Nezneužívajte imigrantov na podkopanie Schengenu, vyzývajú europoslanci

slovakia

left justify in out

Návrhy Európskej komisie (EK), že hraničné kontroly na vnútorných hraniciach štátov schengenskej zóny môžu byť dočasne zavedené, ak niektorý z členských štátov zlyhá pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, narazili v stredu večer na odpor poslancov Európskeho parlamentu.
      "Je neakceptovateľné využívať imigrantov ako zámienku na podkopanie schengenskej dohody," povedal v tejto súvislosti Juan Fernando López Aguilar, predseda výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci zastupujúci Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D).
      Podľa neho príchod niekoľkých tisícov imigrantov na hranice krajín, ktoré patria k najväčším v Európe a sú zakladajúcimi členmi EÚ, by nemalo slúžiť ako ospravedlnenie pre spochybnenie schengenského priestoru, voľného pohybu ľudí, politiky slobody, bezpečnosti a spravodlivosti.
      Carlos Coelho, spravodajca Európskej ľudovej strany a autor viacerých správ o Schengene, počas svojho pôsobenia v EP pomenoval záležitosť celkom adresne: "Zásadná je kontrola na vonkajších hraniciach Únie." Pri dôslednom monitorovaní okrajových oblastí EÚ by nemuseli do jej vnútra prúdiť tisícky migrantov. Málo prísna kontrola vonkajších hraníc podľa neho oslabuje schengenský priestor.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies