Neznámy páchateľ podpálil najstarší strom v Poľsku, 750-ročný dub

NETKY.SK • 25 November 2014, 07:36 • 2 min
Neznámy páchateľ podpálil najstarší strom v Poľsku, 750-ročný dub

VARŠAVA - Údajné podpaľačstvo je za zničením 750-ročného duba v meste Szprotawa, považovaného za najstarší strom v Poľsku.

slovakia

left justify in out

Hasiči bojovali s ohňom viac než 30 hodín, pričom použili vodné i penové prístroje, informovala v pondelok agentúra AP, citujúc miestne úrady. Podľa zástupcu riaditeľa lesov v Szprotawe Jerzyho Wilanowského si lesníci všimli požiar tejto vzácnej dreviny ešte minulý týždeň. Či strom prežije, sa ukáže až na jar. "Bol som si istý tým, že ma tento starček prežije, ale už nie som. Musíme počkať," povedal Wilanowski.
      

Strom má prezývku "Chrabrý", po poľskom stredovekom kniežati a kráľovi Boleslavovi Chrabrom (992-1025). Obvod jeho kmeňa je viac než desať metrov a výšku má 28 metrov. Dub je zákonom chránený. Podpaľačovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na maximálne desať rokov. Polícia prípad vyšetruje.
      

Wilanowski uviedol, že po požiari bolo zo stromu odobraných niekoľko vetiev na zachovanie jeho genetického materiálu pre prípad, že sa strom z podpaľačského útoku nezotaví. Zároveň boli zasiate do črepníkov jeho nové semená. Duby z Chrabrého rastú na viac než 12 hektároch miestneho lesa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona