Neznámi ozbrojenci uniesli 20 etnických Hazárov

NETKY.SK • 21 November 2015, 13:55 • 2 min
Neznámi ozbrojenci uniesli 20 etnických Hazárov

KANDAHÁR - Neznámi ozbrojenci uniesli dnes nadránom 20 príslušníkov afganského menšinového etnika Hazárov v nepokojnej provincii Zábul v južnom Afganistane, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hazárov, ktorí patria k šiitským moslimom, neidentifikovaní ozbrojenci podľa výpovedí svedkov prinútili vystúpiť z troch nočných autobusov krátko pred svitaním na diaľnici medzi Kábulom a Kandahárom v provincii Zábul. Predstavitelia provinčnej polície dosiaľ nezistili, koľko bolo medzi unesenými osobami mužov a žien.


K zodpovednosti za tento incident sa nateraz neprihlásila žiadna skupina. Za únosy civilistov však boli v minulosti zodpovedné fundamentalistické hnutie Taliban a extrémistická organizácia Islamský štát (IS), dodala AP.


Štyroch hazárskych mužov, dve ženy a deväťročné dievča našli začiatkom novembra zavraždených - sčasti s odrezanými hlavami - v provincii Zábul. Podľa zdrojov AP ich uniesli v priebehu predošlých šiestich mesiacov na území susednej provincie Ghazní. Afganská špionážna služba pritom poprela tvrdenie Talibanu, že za vraždami týchto Hazárov stoja prívrženci organizácie Islamský štát.


Tieto vraždy vyvolali v Afganistane celoštátne protesty, ktoré zasiahli aj metropolu Kábul. Tisíce ľudí žiadali od vlády, aby zabezpečila bezpečnosť v krajine.


Hazári sú nábožensky šiitskí moslimovia žijúci prevažne v strednom Afganistane. Hovoria dialektom perzštiny a predstavujú tretiu najväčšiu etnickú skupinu v tejto krajine.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies