Neznámi líbyjskí ozbrojenci odpálili potrubie prepravujúce ropu do Tobruku

NETKY.SK • 14 Február 2015, 17:02 • 2 min
Neznámi líbyjskí ozbrojenci odpálili potrubie prepravujúce ropu do Tobruku

KÁHIRA - Neznámi líbyjskí ozbrojenci vyhodili dnes do povetria potrubie, ktoré prepravuje ropu z južného poľa do severovýchodného mesta Tobruk na pobreží Stredozemného mora. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Podľa líbyjskej spravodajskej stránky al-Wasat, ktorú o explózii informoval predstaviteľ líbyjského ropného priemyslu, k útoku došlo na potrubí smerujúcom z ropného poľa Sarír.
      

Ropovod spája ropné pole Sarír s exportným terminálom v Tobruku, pričom prepraví približne 180.000 barelov ropy denne.
      

K incidentu sa bezprostredne nikto neprihlásil.
      

Ozbrojenci s prepojením na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) zaútočili v piatok podľa stránky al-Wasat na ropné pole v strednej Líbyi.
      

V Líbyi už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise, naopak, pôsobí vláda, ktorú vymenoval "vzdoroparlament" ovládaný islamistami.
      

S faktickým dvojvládím súvisí ozbrojený konflikt, ktorý v krajine prebieha od mája 2014. Stoja v ňom proti sebe na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej "tobruckej" vláde a parlamentu a na strane druhej islamisti a ich spojenci kontrolujúci Tripolis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies