Neznáme skutočnosti krymskej vojny, alebo ako sa polostrov dostal pod ruskú správu

NETKY.SK • 25 Február 2019, 12:20 • 2 min
Neznáme skutočnosti krymskej vojny, alebo ako sa polostrov dostal pod ruskú správu

SIMFEROPOL – RIA Novosti, veliteľ národnej milície, vytvorenej počas krymskej jari, ktorú charakterizuje najmä zjednotenie polostrova s Ruskom, a teraz už poslanec Štátnej dumy Michail Sheremet sa pre RIA Novosti vyjadril o dôvodoch hromadného prechodu ukrajinského vojenského personálu na stranu Krymu, a tiež o obyvateľoch Ukrajiny, ktorí manipulovali s hraničnými stĺpmi len preto, aby sa stali Rusmi.

slovakia

left justify in out

Krymská vojna

 

Sheremet uznal, že milícia ľudí bola vytvorená spontánne. Východiskový bod, a teda 23. februára 2014 sa v Kyjeve uskutočnil štátny prevrat a úradujúci prezident (Viktor Janukovič) utiekol.

 

"Obyvatelia Krymu začali masívne apelovať na zjednotenie kvôli ochrane polostrova. Národná milícia bola vytvorená na zhromaždení pri múroch krymského parlamentu 23. februára," vyjadril sa pre ruskú tlačovú agentúru Sheremet.

 

Vojenské jednotky boli vytvorené vo všetkých oblastiach polostrova. Celkový počet predstavoval viac ako 10 tisíc ľudí.Samostatnú jednotku vytvorili ženy, úlohou ktorých bolo poskytovať lekársku starostlivosť a stravovanie.

 

"Začala sa reťazová reakcia. Ľudia boli pripravení brániť svoj dom, svoj polostrov. Museli sme zastaviť prichádzajúce extremistické skupiny bojovníkov z hlavného mesta (Kyjev). Boli to strašné časy. Velitelia milície ukryli svoje rodiny, pretože nikto nevedel, ako by sa to mohlo skončiť", zdôraznil Sheremet.

 

Vojenské jednotky vyžadovali vysokú úroveň disciplíny. Prvé zbrane, ktorými disponovali boli len palice a štíty. Štíty boli špeciálne ukované v peciach miestnych kováčov. Sheremet bol zvolený za veliteľa a Sergej Aksenov, teraz už ako hlavný predstaviteľ Krymu, sa stal hlavným veliteľom. Jednotky pozostávali z Krymčanov rôznych národností, vrátane krymských Tatárov, Arménov a Ukrajincov.

 

 

Stabilizačný faktor

 

Opolčenci boli prvými, ktorí blokovali ukrajinské vojenské základne a tiež zablokovali pozemnú časť hranice s Ukrajinou.

 

"Mnoho ukrajinských vojenských jednotiek zložilo ľuďom na Kryme prísahu vernosti, pretože pochopili, že na Ukrajinu sa už nikto nevráti. S takou Ukrajinou už nechceli mať  nič spoločné", rozpráva Sheremet.

 

Podľa jeho slov, približne 70 % ukrajinských vojakov zostalo na Kryme.

 

"Nikto im nebránil opustiť Krym. Odišlo okolo 30 %. Medzi nimi boli aj moji spolubojovníci, ktorých som dobre poznal. Potom mi aj volali a ľutovali že opustili polostrov. Niektorí z nich boli poslaní na Donbass, väčšina tam aj bohužiaľ zomrela. Postoj k armáde na Ukrajine je odporný", zdôraznil poslanec.

 

Milícia mala za cieľ nepovoliť provokácie.

 

"Mnohé teroristické útoky boli prerušene. Výbušniny pod železnicami, mostami a na železničných staniciach boli odstránené. Ukrajinskí nacionalisti prepravovali na Krym zbrane a muníciu. Vtedy o tom nehovorili, aby sa vyhli panike medzi obyvateľmi, no naozaj to tak bolo", povedal Sheremet.

 

Opolčenci čakali aj "vlak priateľstva" z Kyjeva s ozbrojenými ukrajinskými radikálmi. Avšak tí sa neodvážili stretnúť s Krymčanmi tvárou v tvár, takže vyskočili z vlaku niekde pred hranicou s Krymom a ten prišiel do cieľovej stanice potom prázdny.

 

"Krym stál na najtenšom okraji a odišiel od utrpenia a nespravodlivosti, ktoré dnes pohltili Ukrajinu. Vďaka zdvorilým ľuďom, ktorí nám dali motiváciu, dôveru a podporu, ako aj ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorý v kritickom období nenechal obyvateľov Krymu napospas osudu", povedal Sheremet.

 

Podľa jeho slov, Kyjev nechcel len tak ľahko pustiť Krym. Namiesto dialógu zvolili silovú taktiku a to tak, že do regiónu poslali niekoľko lietadiel s výsadkármi.

 

"Nemohli sme si dovoliť, aby tieto lietadlá pristáli v Evpatorii, ani v Simferopole. Preto sme umiestnili na dráhu sudy s naftou a zapálili. Boli sme pripravení zablokovať ich všetkými dostupnými prostriedkami", zdôraznil Sheremet.

 

Okrem toho okolo pobrežia krúžili lode NATO. "Ich úlohou bolo na Kryme vylodiť sa a neskôr tam vybudovať svoju vojenskú základňu. No netihlo sa všetko podľa plánov. Pracovali sme v predstihu a vytvorili sme aspoň základne pre obranu a ochranu polostrova“, dodal poslanec.

 

 

Opustená dedina

 

Vyjadril sa tiež k prípadu o Arabatskej šípke – na severovýchode Krymu, administratívne rozdelená na oblasť Cherson na Ukrajine.

 

"Keď sme vytvárali piliere na hraniciach na vizuálne oddelenie Krymu od Ukrajiny, obyvatelia malej dediny ktorá sa ocitla na druhej strane, vykopávali tieto piliere a prenášali ich na okraj svojej dediny, aby boli súčasťou Krymu." 

 

Sami ľudia nám hovorili: "Nezabúdajte na nás a nenechávajte nás napospas Ukrajine“, spomína si.

 

Hranica však nakoniec musela byť navrátená do pôvodného stavu. Ľudia po udalosti dedinu opustili, a tá sa ocitla na ukrajinskej strane.         




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies