Nezištnú lásku v rodine zdôraznil pápež František v posolstve ku dňu masmédií

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 16:01 • 2 min
Nezištnú lásku v rodine zdôraznil pápež František v posolstve ku dňu masmédií

VATIKÁN - Téme rodiny ako priestoru pre nezištnú lásku venoval posolstvo pápež František pri príležitosti Svetového dňa spoločenských komunikačných prostriedkov.

slovakia

left justify in out

Pápežská rada pre spoločenské komunikačné prostriedky zverejnila tému tohto dňa na vigíliu sviatku sv. Františka Saleského, patróna novinárov, 23. januára  vo Vatikáne. V roku 2015 si katolícka cirkev tento deň pripomenie 49. raz.
     

Tradične sa deň masmédií slávi v nedeľu pred zoslaním Ducha Svätého, v tomto roku je to 17. mája. Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov bol ustanovený Druhým vatikánskym koncilom (Inter mirifica 1963). Celý text posolstva pápeža Františka zverejnila aj Konferencia biskupov Slovenska na svojej webovej stránke.
     

Prvým pápežským dokumentom, ktorý sa dotýka problematiky spoločenských dorozumievacích prostriedkov, je encyklika pápeža Gregora XVI. Mirari vos z roku 1832 o liberalizme a náboženskom indiferentizme, kde pápež upozorňuje na negatívne stránky slobody tlače. Mimoriadne významným dokumentom je Inter mirifica – dekrét o spoločenských komunikačných prostriedkoch zo 4. decembra 1963. Patrí medzi najpodstatnejšie dokumenty Druhého vatikánskeho koncilu. Otázkami masmédií sa zaoberajú aj dva pokoncilové dokumenty: Pastoračná inštrukcia k dekrétu Inter mirifica s názvom Communio et progressio (Spoločenstvo a rozvoj - 1971) a inštrukcia pre spoločenské dorozumievacie prostriedky Aetatis novae (Nové časy – 1992). Medzi ďalšie významné dokumenty týkajúce sa masmediálnej oblasti Pápežskej rady pre spoločenské dorozumievacie prostriedky sa radia napríklad aj Cirkev a internet, ako aj Etika a internet z januára 2002.
     

Apoštolskou konštitúciou Pastor Bonus, uverejnenou pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1988, sa Pápežská komisia pre spoločenské dorozumievacie prostriedky zmenila na  Pápežskú radu pre spoločenské dorozumievacie prostriedky. Ako sa uvádza v konštitúcii, dikastérium sa "zaoberá otázkami, týkajúcimi sa nástrojov spoločenskej komunikácie tak, aby aj prostredníctvom nich posolstvo spásy a ľudského pokroku mohlo slúžiť rastu civilizácie a morálnosti." Na čele Pápežskej rady stojí Mons. Claudio Maria Celli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona