Neziskové organizácie sa obávajú, že Zemanove slová posilnia extrémistov

NETKY.SK • 3 August 2015, 19:52 • 2 min
Neziskové organizácie sa obávajú, že Zemanove slová posilnia extrémistov

PRAHA - Obavy z možnosti, že výroky prezidenta ČR Miloša Zemana o utečencoch, ktorých nikto nepozýval do Česka, môžu posilniť odporcov imigrácie vyjadrili predstavitelia tamojších neziskových organizácií.

slovakia

left justify in out

Podľa názoru Martina Rozumka, riaditeľa Organizácie pre pomoc utečencom, sa najvyšší český predstaviteľ "snaží populisticky reagovať na to, čo spoločnosť žiada", informoval dnes internetový server Lidovky.cz. 


"Takéto slová sú nebezpečné a môžu povzbudiť extrémistov. Nám posielajú nadávky takmer každý deň a slová prezidenta by im mohli dodať silu," dodal Rozumek. 


Prezident ČR v rozhovore pre server Blesk.cz utečencom na českom území odkázal, že ich do Česka nikto nepozýval. Utečenci podľa neho musia rešpektovať pravidlá tejto krajiny. 


Miloš Zeman vyzval utečencov, že ak sa im to nepáči, "nech bežia preč". Dodal, že "týmto ľuďom najlepšie pomôžeme na ich území". 


Prezident ČR ocenil aj nasadenie českej polície pri pohybe utečencov po českom území a podporil aj záujem zosilniť tieto opatrenia. Uviedol, že armáda je schopná poslať na hranice asi 1500 vojakov. 


"Pán prezident ako inokedy predviedol, že nemá dostatočnú dávku empatie. Síce má pravdu, že ľudia, ktorí sem prídu, by mali dodržiavať zákony a chovať sa podľa našich zvyklostí, ale odkazovať toto utečencom, ktorí sa snažia zachrániť si životy útekom, je dosť nemiestne a proti európskym hodnotám," cituje server Lidovky.cz Lukáša Houdka z projektu HateFree. 


Podľa jeho slov prieskumy tejto organizácie už v minulosti preukázali, že Miloš Zeman patrí medzi politikov, ktorí sa o imigrantoch vyjadrujú najviac negatívne. "Keďže patrí medzi najobľúbenejších politikov, tak jeho slová môžu mať veľkú silu," upozornil Houdek. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona