Nežiaduce účinky vlani na ŠÚKL najviac hlásili pri liekoch na infekcie

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 19:37 • 2 min
Nežiaduce účinky vlani na ŠÚKL najviac hlásili pri liekoch na infekcie

BRATISLAVA – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dostal vlani 1171 hlásení o podozrení na nežiaduce účinky. Z toho takmer 60 percent bolo závažných.

slovakia

left justify in out

Najviac hlásení prišlo v súvislosti s liekmi používanými na liečbu rôznych infekcií, onkologických a kardiovaskulárnych ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim rokom počet hlásení mierne stúpol. Vyplýva to z Výročnej správy ŠÚKL za minulý rok.

 

Zdravotníci štátnemu ústavu poslali 533 hlásení, farmaceutické spoločnosti 470 a pacienti 168 hlásení. Najviac ich prišlo zo zdravotníckych zariadení v Bratislave (233). Najvyšší počet hlásení z pohľadu špecializácie zaslali lekári zaoberajúci sa internou medicínou (158).

 

Zaslanie hlásení ešte neznamená, že nežiaduca reakcia bola vyvolaná liekom, upozornil ŠÚKL. Tie sa štandardne dostávajú do európskej databanky a sú posudzované spolu s ostatnými dostupnými informáciami o lieku. Ak sa preukáže, že liek môže vyvolať nežiaduci účinok, štátny ústav prijme potrebné opatrenia - môže ho napríklad pozastaviť alebo stiahnuť z používania.

 

Hlásenie nežiaducich účinkov má podľa Európskej liekovej agentúry význam pre zvyšovanie bezpečnosti lieku. Pripomína, že aj keď sú lieky pred registráciou rozsiahlo testované počas klinických štúdií, o ich vedľajších účinkoch nemôže byť známe všetko, kým ich nezačne postupne používať veľký počet ľudí.

 

Balenia niektorých liekov sú označené obráteným čiernym trojuholníkom. Ten upozorňuje, že v tomto prípade by sa malo hlásiť akékoľvek podozrenie na vedľajšie účinky buď preto, že liek je nový, alebo preto, že je veľmi dôležité získať viac informácií o dlhodobej bezpečnosti lieku. Neznamená to však, že liek je pre pacienta nebezpečný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies