Nezhody v OSN, misia v Afganistane sa predĺžila

NETKY.SK • 18 September 2019, 06:56 • 2 min
Nezhody v OSN, misia v Afganistane sa predĺžila

NEW YORK - Vo včerajších hodinách prijala Bezpečnostná rada (BR) OSN rezolúciu, ktorá predlžuje jej misiu v Afganistane. Zaujímavosťou je, že obsahom textu je potreba spolupráce na regionálnej úrovni a nie budovanie novej "hodvábnej cesty", ako sa spočiatku predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Do sporu s USA sa dostali Rusko a Čína. Problémom boli rozdielne názory na stratégiu, s ktorou prišiel Peking. Čínska strana bola za to, aby rezolúcia spomenula jej stratégiu "Jeden pás, jedna cesta" v súvislosti s budovaním hospodárstva. Hoci táto obchodná cesta neprechádza cez Afganistan, zdalo sa možné aj to, že Čína by návrh rezolúcie vetovala.

 

 

Po dlhých rokovaniach sa diplomati dohodli na kompromise, ktorý zahŕňal indonézsko-nemecký návrh textu. Napokon, všetkých 15 členov BR OSN ho odsúhlasilo. Misia OSN v Afganistane sa tým pádom predĺžila o jeden rok.

 

img

 

Britská veľvyslankyňa Karen Pierceová hovorila o "náročnom procese" v dôsledku odporu "jedného člena rady". Formulácia rezolúcie bola podľa nej síce posilnená najmä v oblasti ľudských práv a ochrany žien, no zmienené problémy pri tvorbe rezolúcie zabránili "ešte silnejšiemu textu" zameranému na zmiernenie konfliktu.

 

img

 

Nemecký veľvyslanec Christoph Heusgen uviedol, že v prijatej rezolúcii sú "stredobodom" obyvatelia Afganistanu. V súvislosti s postojom Číny dodal, že aj keď nespomína konkrétne iniciatívy, hospodársky rozvoj je veľmi dôležitý pre rozvoj vojnou zdevastovanej krajiny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies