Nezdravá výživa može ovplyvniť kvalitu aj dĺžku života

NETKY.SK • 23 Máj 2011, 07:22 • 2 min
Nezdravá výživa može ovplyvniť kvalitu aj dĺžku života

Nezdravá výživa može ovplyvniť kvalitu aj dĺžku života

slovakia

left justify in out

img

Nezdravá výživa môže byť faktorom, ktorý má nepriaznivý vplyv na chorobnosť, ako aj dĺžku a kvalitu života. "Dodržiavať zásady zdravej výživy neznamená úplné vylúčenie niektorých potravín. Žiadne potraviny nie sú absolútne "nezdravé". Sú však potraviny a takisto aj niektoré spôsoby prípravy jedla, ktoré podľa dnešných vedeckých poznatkov svojou povahou nepôsobia priaznivo na ľudské zdravie," povedal pre TASR gastroenterológ a odborník na zdravú výživu Peter Minárik. Poznamenal, že to však platí iba vtedy, keď sa konzumujú pravidelne a vo veľkých porciách.
      "Ľudia sa často dopúšťajú chýb vo výžive a stravovaní. Kým niektorí porušujú pravidlá racionálneho stravovania iba z času na čas, iní sa stravujú systematicky po celý svoj život v úplnom protiklade so zásadami racionálnej a zdravej výživy," konštatoval. Občasný "prehrešok" podľa jeho slov nemá spravidla žiadne následky pre zdravie človeka, vo výžive ktorého prevládajú zdravé potraviny a rozumné stravovacie návyky.
      Minárik v rámci správneho stravovania radí sa napríklad vyvarovať veľkým porciám jedál a dodržiavať pitný režim. Pozor si tiež treba dávať pri výbere potravín. "Výber a systematické uprednostnenie nevhodných potravín a surovín s vysokým obsahom tuku či cukru má za následok príjem veľkého objemu kalórií hoci v malom objeme potravy," upozornil. V jedálničku by zároveň nemalo chýbať ovocie a zelenina.
       Odporúča tiež jesť normálne a nie rýchlo, pričom stravovanie má byť pravidelné a nie nárazovité. Minárik naopak vystríha pred konzumovaním jedla "v pokluse" počas práce alebo inej aktivity. Pripomenul, že strava by mala byť zložená z viac rastlinných ako živočíšnych potravín, pozor treba dávať i na obsah tuku a cholesterolu. Radí venovať sa skôr obsahu živín v potravinách ako obsahu aditív. "Príliš veľká a neúmerná pozornosť sa venuje aditívam tzv. E-čkam a veľmi málo sa vie samotných živinách a ich vzťahu k podpore alebo riziku pre zdravie."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies