Nezávislým kandidátom sa dvere do parlamentu neotvoria

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 11:25 • 2 min
Nezávislým kandidátom sa dvere do parlamentu neotvoria

BRATISLAVA - Voliči si v parlamentných voľbách budú naďalej vyberať len spomedzi kandidátok politických strán. Nezávislí kandidáti možnosť uchádzať sa o ich priazeň nedostanú. Plénum dnes totiž nepodporilo návrh zákona o hospodárení nezávislých poslancov NR SR a financovaní ich činnosti od členov klubu OĽaNO, ktorí chceli takouto cestou umožniť kandidatúru aj nezávislým kandidátom.

slovakia

left justify in out

Obyčajní tiež chceli umožniť voličovi jednou voľbou zvoliť poslancov z rôznych politických strán, prípadne nezávislých kandidátov. Volič by tak nebol nútený vyberať si kandidačnú listinu alebo kandidátov len z jednej politickej strany. "Návrh zákona tak reaguje na dlhodobú požiadavku občianskej spoločnosti o oslabenie vplyvu politických strán na riadenie štátu a spoločnosti," tvrdili predstavitelia hnutia.

 

Podľa novej právnej normy teda mohli kandidátov na poslancov naďalej navrhovať politické strany a ich koalície. Súčasne však mala byť možnosť uchádzať sa o mandát aj pre občanov v pozícii nezávislých kandidátov, ktorých kandidatúru by petíciou podporilo aspoň 10.000 ľudí. Zodpovedné za zostavenie celkového zoznamu nezávislých kandidátov malo byť ministerstvo vnútra.

 

Nezávislí kandidáti mali byť na samostatnej kandidačnej listine zoradení v abecednom poradí a občania by si tak mohli vybrať desať ľubovoľných uchádzačov z najviac desiatich kandidačných listín. "V praxi si každý volič bude môcť jedným hlasovaním vybrať najviac desať svojich kandidátov z rôznych politických strán a koalícií, ako aj z nezávislých osobností," píše sa v neschválenom návrhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies