Nezávislosť oslavujú v Barcelone aj v Girone, Madrid je však proti

NETKY.SK • 27 Október 2017, 20:24 • 2 min
Nezávislosť oslavujú v Barcelone aj v Girone, Madrid je však proti

BARCELONA - Na rozhodnutie katalánskeho regionálneho parlamentu, ktorý v piatok hlasoval za vyhlásenie nezávislosti tohto regiónu od Španielska, s nadšením zareagovali stúpenci katalánskej nezávislosti, ktorí zaplnili ulice Barcelony aj ďalších katalánskych miest.

slovakia

left justify in out

Dav pred barcelonským palácom katalánskej vlády sa dožadoval zvesenia španielskej vlajky a vyvesenia katalánskej regionálnej vlajky.

Od slov k činom prešli medzičasom stúpenci nezávislosti v Girone, ďalšom katalánskom meste, ktorí zvesili španielsku a vyvesili namiesto nej vyvesili katalánsku vlajku na budove radnice. Skandovali pri tom "Preč, preč, preč, preč so španielskou vlajkou!".

S katalánskou samostatnosťou to však nie je vôbec také jednoznačné, ako by sa mohlo javiť pri pohľade na pouličné oslavy jej stúpencov. Krátko nato, ako katalánsky regionálny parlament schválil nezávislosť Katalánska, prijal španielsky centrálny parlament plán premiéra Mariana Rajoya zbaviť moci súčasných regionálnych predstaviteľov Katalánska.

Na základe rozhodnutia španielskeho centrálneho parlamentu má Rajoy právomoc okrem iného zbaviť moci súčasného katalánskeho regionálneho prezidenta Carlesa Puigdemonta a jeho vládu a tiež znefunkčniť katalánsky parlament a prevziať jeho právomoci. Je teraz na Rajoyovej vláde, ako s týmito kompetenciami naloží.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies