Nezávislé Škótsko sa bude musieť vzdať libry

NETKY.SK • 12 Február 2014, 15:20 • 2 min
Nezávislé Škótsko sa bude musieť vzdať libry

LONDÝN - Menovú úniu s nezávislým Škótskom má tento týždeň formálne vylúčiť britský minister financií George Osborne.

slovakia

left justify in out

V prípade vyhlásenia nezávislosti si Škótsko nebude môcť ponechať spoločnú menu so zvyškom Veľkej Británie. Formálne rozhodnutie má oznámiť v prejave tento týždeň britský minister financií George Osborne. Informoval o tom v stredu portál BBC, pričom sa odvolával na nešpecifikované vládne zdroje. Prívrženci samostatnosti, ak tak rozhodnú Škóti v referende 18. septembra, si chcú ponechať ako štátnu menu britskú libru a želajú si zotrvanie nezávislého Škótska v EÚ a NATO. Osborne už v minulosti naznačil, že pre Anglicko, Wales a Severné Írsko môže byť problém zotrvať v menovej únii s nezávislým Škótskom. 

 

Vláda v Londýne vedie kampaň za zotrvanie Škótska vo zväzku s Veľkou Britániou. Vládny kabinet ešte vlani v máji predložil analýzu, podľa ktorej má Škótsko príliš veľký finančný sektor v porovnaní so zvyškom ekonomiky, čo zvyšuje riziko budúcich kríz. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney zase minulý mesiac varoval, že libru ako svoju menu si bude môcť nezávislé Škótsko ponechať iba v prípade, že sa zriekne časti svojej suverenity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona