Nezaradení poslanci sa pre nízke platy štátnych zamestnancov obrátia na Ústavný súd

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 13:14 • 2 min
Nezaradení poslanci sa pre nízke platy štátnych zamestnancov obrátia na Ústavný súd

BRATISLAVA - Skupina siedmich nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR sa obráti pre odmeňovanie zamestnancov vo verejnom sektore na Ústavný súd SR.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom po tom, ako parlament pri dnešnom hlasovaní neodobril ich návrh novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorou chceli platy týchto pracovníkov zvýšiť.

 

Poslanci Miroslav Beblavý, Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Oto Žarnay sú totiž presvedčení, že súčasné rozdielne pravidlá odmeňovania zamestnancov vo verejnom a súkromnom sektore sú protiústavné.

 

"Štát dnes pri veľkej skupine verejných zamestnancov nedodržiava Zákonník práce, ktorý platí pre súkromný sektor. Približne polovica zamestnancov vo verejnej službe má nižší tabuľkový plat, ako je minimálna mzda," odôvodnili v dnešnom stanovisku. Ide podľa nich napríklad o opatrovateľov, kuchárky či školníkov.

 

Samosprávy podľa nich v súčasnosti z vlastných zdrojov dorovnávajú zamestnancom rozdiel v mzde tak, aby dostávali aspoň minimálnu mzdu. "To v praxi znamená, že desaťtisíce verejných zamestnancov nemajú šancu získať osobné ohodnotenia, ktoré tak pociťujú len vyššie platové triedy," vysvetlili zákonodarcovia.

 

Nemajú podľa nich tiež žiadny prospech z toho, že sa vo verejnej službe zvyšujú mzdy. "Aj keď si zvýšia kvalifikáciu a postúpia na lepšiu prácu, ich platy zostanú rovnaké. Stále zarábajú rovnakú minimálnu mzdu, ktorá je dnes 435 eur v hrubom," vysvetlili. Vláda podľa nich už dlho sľubuje, že mzdy verejných zamestnancov upraví. "Pracovná skupina, ktorá sa venuje tomuto problému, zatiaľ vydala len obsah dokumentu, z ktorého nie je jasné, ako chce vláda mzdy upraviť," opísala skupina poslancov.

 

Úrad vlády (ÚV) SR začiatkom marca informoval, že v súlade s programovým vyhlásením intenzívne pripravuje koncepciu odmeňovania zamestnancov vykonávajúcich činnosti vo verejnej službe. Vláda uviedla, že zmenu pripravuje prostredníctvom pracovnej skupiny zloženej z odborníkov príslušných rezortov, štátnych inštitúcií a zástupcov odborov.

"Súčasťou koncepcie budú okrem výsledkov aktuálnych analýz aj návrh alternatív systému odmeňovania vo verejnej službe a dosahy ich aplikácie v praxi – legislatívne, administratívne, časové, finančné," avizovala vláda.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies