Nezaradení poslanci chcú zveriť samosprávam silnejšie kompetencie voči developerom

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 08:54 • 2 min
Nezaradení poslanci chcú zveriť samosprávam silnejšie kompetencie voči developerom

BRATISLAVA – Nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Viera Dubačová a Katarína Macháčková chcú zveriť samosprávam silnejšie kompetencie voči developerom prostredníctvom podrobnejšej úpravy záväzných stanovísk k investičnej činnosti v obci.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu preto predložili novelu zákona o obecnom zriadení. Poslanci navrhujú, aby v rámci záväzných stanovísk obec vydávala dopravné posúdenie, ktoré si dnes zaobstarávajú samotní developeri. Posúdenie, či súčasná dopravná infraštruktúra stačí na to, aby uniesla záťaž zvýšeného počtu ľudí v dôsledku nového developerského projektu, je v súčasnosti ponechané na zodpovednosť developera. „Prax pritom ukazuje, že samotný výsledok posúdenia je ľahko ovplyvniteľný tým, z akých údajov sa vychádza a ako sa prepočítajú. Dôsledkom je, že súčasný systém vytvára konflikt záujmov pri schopnosti posúdiť predpokladanú dopravnú záťaž pre lokalitu objektívne,“ argumentujú predkladatelia.

Poslanci navrhujú možnosť obce, vydanie záväzného stanoviska spoplatniť, ak sa bude týkať investičných projektov s predpokladanou zastavanou plochou presahujúcou 500 m2. Suma sa bude pohybovať od 0,75 do 1,5 eura na začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby. Zároveň okrem dopravného posúdenia obec bude mať možnosť uviesť stanovisko k ďalším relevantným skutočnostiam, ku ktorým si žiadateľ záväzné stanovisko vyžiada. Návrh tiež zakotvuje pevné lehoty maximálne 60 dní pre jeho vydanie a ich nedodržanie bude mať za následok povinnosť vydať záväzné stanovisko k investičným projektom bezplatne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies