Nezaočkovaní tvoria 86 % všetkých hospitalizácií. Klesá efektivita vakcín?

NETKY.SK • 20 September 2021, 07:39 • 2 min
Nezaočkovaní tvoria 86 % všetkých hospitalizácií. Klesá efektivita vakcín?

BRATISLAVA - Očkovanie pred ochorením COVID-19 znižuje riziko pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva SR začalo zverejňovať, koľko percent z hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 tvoria nezaočkovaní jedinci. Prvé údaje sa pohybovali okolo 91 percent, v súčasnosti nezaočkovaní tvoria 86 percent všetkých hospitalizácií

 

Efektivita vakcín neklesá

Ako však zdravotnícky analytik Martin Smatana na sociálnej sieti vysvetľuje, neznamená to, že efektivita vakcíny klesá. Nedá sa totiž odôvodňovať od štatistík, ktoré zverejňuje ministerstvo. „Efektivita sa dá buď dopočítať matematickými modelmi, alebo klinickými štúdiami, kde sa sledujú dve populácie, a to jedna očkovaná a druhá nie,” doplnil analytik.

Navyše, percento zaočkovaných medzi hospitalizovanými bude ďalej rásť z logického dôvodu. „Čím viac očkovaných bude krajina mať, tým viac bude rásť aj percento hospitalizovaných, ktorí dostali obe dávky. Ak by krajina mala zaočkovaného každého obyvateľa a mala len jedného hospitalizovaného, tak očkovaní tvoria 100 percent hospitalizovaných,” dodal Smatana.

 

 

Účinnosť vakcín
Podľa aktuálnych zahraničných štúdií tak stále platí, že vakcíny Comirnaty a Spikevax chránia pred hospitalizáciou na 95 až 99 percent, očkovacia látka Vaxzevria v rozpätí od 90 až 99 percent.

 

„Aj keď časom klesá efektivita voči symptomatickému prejavu, podľa dát z Anglicka sa ochrana pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom drží minimálne päť mesiacov na viac-menej nezmenenej úrovni,” napísal na záver bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky.

 

Rovnako treba brať do úvahy, že efektivita vakcíny závisí od mnohých faktorov, ako sú vek či pridružené ochorenia. Očkovaní ľudia majú napriek tomu výrazne menšiu šancu pred hospitalizáciou a úmrtím ako neočkovaní, a to naprieč všetkými skupinami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona