Nezaočkované osoby sa po návrate zo zahraničia nevyhnú karanténe!

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 21:41 • 2 min
Nezaočkované osoby sa po návrate zo zahraničia nevyhnú karanténe!

BRATISLAVA – Nezaočkovaní ľudia sa povinnej karanténe po príchode zo zahraničia nevyhnú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Zároveň doplnil, že takéto obmedzenia sa nebudú týkať zaočkovaných ľudí, ktorí na Slovensko neprichádzajú len zo zelených krajín, ale dokonca z krajín s vyšším rizikom nákazy. 

 

Zaočkovaných čaká po návrate sloboda

„Zaočkovaní ľudia sa podľa návrhu ÚKŠ SR vyhnú domácej karanténe aj testovaniu. Inými slovami – z tzv. teritoriálneho princípu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne, prechádzame do tzv. individuálneho (teda uniformného) systému. Ten nebude rozlišovať, odkiaľ človek prichádza, ale či je človek prichádzajúci na Slovensko zaočkovaný (oboma dávkami) alebo nie je zaočkovaný,“ priblížil Klus v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

 

V praxi to bude znamenať, že zaočkované osoby nebudú nijakým spôsobom obmedzované na slobode pohybu po návrate zo zahraničia.

 

„Každý, kto bude prichádzať ako zaočkovaný naspäť na Slovensko, bude automaticky uvoľnený z karantény aj z testovania, pretože sa vie preukázať európskym alebo národným covid certifikátom,“ skonštatoval Klus. Vysvetlil, že aj takýmto spôsobom chce štát motivovať ľudí k vakcinácii proti ochoreniu Covid-19. 

 

 

Nezaočkovaných čaká povinná karanténa

„Dnes už je vedecky dokázané, že zaočkovaní sú ďaleko menšími prenášačmi koronavírusu a najmä ich priebeh ochorenia je ďaleko menej nebezpečný, ako u nezaočkovaných osôb. Ak by sa teda aj niekto zaočkovaný nakazil v zahraničí a prišiel by späť na Slovensko, tak okrem toho, že je u neho oveľa menšia pravdepodobnosť prenosu na ďalšiu osobu, tak klinické následky, vrátane hospitalizácie, sú oveľa menej komplikované,“ vysvetlil štátny tajomník. 

 

V dnešnej relácii Na Telo plus tiež uviedol, že už zajtra (30. júna) vláda rozhodne o tom, koľko dní bude musieť nezaočkovaná osoba stráviť v domácej izolácii, aby ju mohla predčasne ukončiť negatívnym PCT testom. V opačnom prípade strávia v karanténe dva týždne. 

 

Najpravdepodobnejší je však scenár, že testovanie na prítomnosť koronavírusu budú môcť navrátilci absolvovať najskôr v siedmy deň po príchode na Slovensko. Klus upozornil, že karanténa sa bude vzťahovať aj na osoby, ktoré prekonali koronavírus.

 

Vedci totiž zistili, že imunitný systém ľudí, ktorí prekonali alfa variant, si nedokáže vytvoriť dostatočné množstvo protilátok v tele, aby ich dokázal ochrániť pred indickou mutáciou vírusu.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Od budúceho týždňa sa pripravte na kontroly na hraniciach. Ak nesplníte túto podmienku, domov sa nedostanete!

 

Ako to bude s deťmi?

Klus v príspevku tiež informoval, že horúcou témou diskusií sú aj deti vo veku od 12 do 18 rokov.  „Tie by mohli mať prechodné obdobie na očkovanie niekoľko týždňov, počas ktorých sa im odporúča zaočkovať sa. Na deti pod 12 rokov, by sa malo prihliadať cez rodičov resp. tzv. sprevádzajúcu osobu,“ zdôraznil Klus.

 

Dodal, že na nezaočkované deti zaočkovaných rodičov sa karanténa vzťahovať pravdepodobne nebude. To však neplatí v prípade rodičov a ich detí, ktorí očkovanie odmietli. 

 

Prečítajte si tiež: Slováci obchádzajú kontroly pri vstupe do krajiny! Navzájom sa informujú o hraničných priechodoch, kde na nich nestriehne polícia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies