Nezamestnaný môže zarábať do 130 eur, aby neprišiel o nárok na dávky

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 12:13 • 2 min
Nezamestnaný môže zarábať do 130 eur, aby neprišiel o nárok na dávky

Nezamestnaný môže zarábať do 130 eur, aby neprišiel o nárok na dávky

slovakia

left justify in out

img

Ak si chce Slovák odkázaný na dávku v nezamestnanosti a evidovaný na úrade práce privyrábať, môže. "Aj takýto človek môže samozrejme pracovať, ale má presne stanovené podmienky," upozornil pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
Dôležitou podmienkou je mzda. Jeho výplata totiž nesmie mesačne presiahnuť 135,51 eura. Výška možnej odmeny sa vždy upravuje k júlu každého roka, pretože závisí od úrovne hmotnej núdze. Tá sa práve k 1. júlu valorizuje. Zákonom o sociálnych službách je stanovený aj maximálny počet odpracovaných hodín, konkrétne 64 mesačne.
Základnou podmienkou poberania dávky v nezamestnanosti je vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie, ktorú spravujú príslušné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Tie môžu človeka z nej vyradiť z viacerých dôvodov. "V prvom rade nemôže byť zamestnancom, nemôže pracovať v zahraničí a nemôže byť ani samostatne zárobkovou osobou, teda podnikateľom či živnostníkom," zdôraznil Višváder. Dôležité je teda pracovať na tri možné pomery - dohoda o brigádnickej práci, dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona