Nezamestnanosť vo Veľkej Británii je najnižšia od roku 2008

NETKY.SK • 14 Október 2015, 15:42 • 2 min
Nezamestnanosť vo Veľkej Británii je najnižšia od roku 2008

LONDÝN - Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii klesla na najnižšiu úroveň za viac ako sedem rokov. Mzdy však rástli pomalšie, ako sa očakávalo a zdá sa, že pracovný trh sám o sebe nebude stačiť na to, aby Bank of England (BoE) zvýšila úrokové sadzby.

slovakia

left justify in out

Nezamestnanosť sa vo Veľkej Británii za trojmesačné obdobie júna až augusta znížila na 5,4 %, teda na najnižšiu úroveň od polovice roka 2008. Informoval v stredu britský štatistický úrad. Analytici oslovení agentúrou Reuters v priemere odhadovali, že nezamestnanosť za jún až august bude v Británii na úrovni 5,5 %. Spojené kráľovstvo zaznamenalo najvýraznejší pokles počtu nezamestnaných od trojmesačného obdobia novembra 2014 až januára tohto roka, keď sa ich počet znížil o 79 tis. Miera zamestnanosti v krajine stúpla na 73,6 %, čo je najvyššia evidovaná úroveň od začiatku merania v roku 1971. Počet zamestnaných sa podľa britského štatistického úradu zvýšil o 140 tis. ľudí.


Celkové mzdy zamestnancov vrátane bonusov vo Veľkej Británii vzrástli v období mája až júla o 3 %. Analytici však predpovedali rýchlejší rast o 3,1 %. Bez započítania bonusov sa rast priemerných týždenných miezd v trojmesačnom období júna až augusta mierne spomalil na 2,8 % z úrovne 2,9 % v období mája až júla. Celkové mzdy v súkromnom sektore v auguste stúpli o 3,5 %, pričom v júli bol ich rast výraznejší, keď sa zvýšili o 4,3 %.


Ekonóm BNP Paribas Dominic Bryant povedal, že pre slabšie údaje o raste miezd bude BoE pri zvyšovaní úrokových sadzieb z ich rekordného minima viac opatrná. Ak sa bude situácia na pracovnom trhu naďalej zlepšovať a rast miezd bude v prvej polovici 2016 stále rásť, tak by centrálna banka mohla sadzby zvýšiť v máji budúceho roka, dodal Bryant. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney uviedol, že sa rozhodnutie o zvýšení úrokových sadzieb pravdepodobne objasní na prelome roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona