Nezamestnanosť v USA klesla v septembri na takmer 5-ročné minimum 7,2 %

NETKY.SK • 22 Október 2013, 15:49 • 2 min
Nezamestnanosť v USA klesla v septembri na takmer 5-ročné minimum 7,2 %

WASHINGTON - Zamestnávatelia v USA vytvorili v septembri iba 148.000 nových pracovných miest, čo naznačuje, že trh práce začal zaznamenávať oslabenie ešte pred 16-dňovou čiastočnou odstávkou vlády, ktorá nastala 1. októbra. Napriek tomu miera nezamestnanosti za rovnaký mesiac klesla na takmer 5-ročné minimum. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Počet nových pracovných miest bol v septembri výrazne nižší než v auguste, kedy vzniklo až 193.000 nových pozícií. Revidovaný augustový výsledok bol tak podstatne lepší, než sa pôvodne predpokladalo, keďže pôvodný odhad uvádzal 169.000 nových pracovných miest. Na druhej strane, júlové výsledky boli horšie. Zamestnávatelia vytvorili len 89.000 nových pozícií oproti pôvodne udávaným 104.000. Revidovaný údaj je tak najhorší za viac než rok.

Septembrový slabší výsledok v tvorbe nových pracovných miest v porovnaní s augustom však stačil na zníženie miery nezamestnanosti. Tá podľa ministerstva práce klesla zo 7,3 % v auguste na 7,2 %. To je najnižšia miera nezamestnanosti od novembra 2008. Ministerstvo malo údaje za september zverejniť v prvý októbrový piatok, no pre odstávku vlády to muselo odložiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona