Nezamestnanosť v SR klesá podľa Kaníka pomalšie ako inde

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 16:59 • 2 min
Nezamestnanosť v SR klesá podľa Kaníka pomalšie ako inde

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka klesá pomalšie ako v iných krajinách Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil na tlačovej besede, napríklad v Poľsku klesla miera nezamestnanosti za tri roky od roku 2012 o 19 %, z 9,9 % na 8 %, v Českej republike o 16 % zo 6,7 % na 5,6 %, v Maďarsku o 34 % z 11,3 % na 7,5 % a v Estónsku až o 41 %, z 10,5 % na 6,2 %. Naproti tomu na Slovensku sa podľa Kaníka miera nezamestnanosti znížila o 10 %, a to z 13,8 % na vyše 12 %. "Vezieme sa na celoeurópskom oživení, ktoré sa dotýka všetkých krajín, ale na Slovensku klesá nezamestnanosť veľmi pomaly," povedal poslanec za SDKÚ-DS.

 

To, že na Slovensku klesá nezamestnanosť pomalšie ako v iných krajinách, podľa Kaníka súvisí s opatreniami súčasnej vlády Roberta Fica. Tieto opatrenia, medzi ktorými spomenul výrazné zvýšenie daňového a odvodového zaťaženia pre živnostníkov a malých podnikateľov, podľa Kaníka brzdia pokles nezamestnanosti. "Keby vláda nerobila nič, alebo keby prijímala iné opatrenia, klesala by nezamestnanosť rýchlejšie," tvrdí poslanec za SDKÚ-DS. 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci marca tohto roka 12,06 %. V porovnaní s koncom februára ide o pokles o 0,26 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,22 percentuálneho bodu. V pondelok o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

 

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 325 171 osôb. Oproti koncu februára ide o pokles o 7 047 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v marci o 33,1 tisíc osôb. 

 

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,70 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,25 percentuálneho bodu, medziročne ide o pokles o 1,02 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci marca 369 455 osôb. Oproti koncu februára je to pokles o 6 815 osôb, v porovnaní s marcom 2014 je to menej o 27 761 ľudí. 

 

Ako na pondelkovej tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, očakávania na marec sa potvrdili. Podľa neho sa potvrdzuje oživenie pracovného trhu. "Za marec pribudlo 3 753 nahlásených nových pracovných miest a v súčasnosti ich evidujeme 15 427," povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Miera evidovanej nezamestnanosti bola podľa neho minulý mesiac na úrovni leta 2009. "Budem veľmi rád, keď budúci mesiac budem môcť prezentovať splnenie záväzku, ktorý sme si dali v decembri 2013, dostať sa na priemer eurozóny, ten bol vtedy okolo 12 percent," povedal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona