Nezamestnanosť v periférnych ekonomikách eurozóny bude ešte rásť

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 07:31 • 2 min
Nezamestnanosť v periférnych ekonomikách eurozóny bude ešte rásť

LONDÝN - Počet nezamestnaných v Španielsku, Portugalsku a Grécku sa bude naďalej zvyšovať, no recesia by sa mohla v dohľadnom čase skončiť. Uviedla to skupina 40 ekonómov v najnovšom prieskume agentúry Reuters o vývoji periférnych ekonomík.

slovakia

left justify in out

Ekonómovia v prieskume uskutočnenom počas minulého týždňa uviedli, že miera nezamestnanosti v Španielsku a Grécku sa udrží nad 27 % možno ešte v roku 2015. Nezamestnanosť v celej eurozóne dosiahla v máji rekordných 12,2 %, keď bez práce bolo v 5. mesiaci 19,3 milióna ľudí. To je rovnaké množstvo ako počet obyvateľov Rakúska a Belgicka dokopy. "Úsporné opatrenia jednoducho nefungujú a nezamestnanosť, najmä v prípade mladých ľudí, ostáva vážnym problémom pre celú eurozónu," povedal Alan McQuaid, ekonóm zo spoločnosti Merrion Stockbrokers v Dubline. Ako dodal, ak sa neprijmú prorastové opatrenia, miera nezamestnanosti v periférnych krajinách zostane na vysokej úrovni ešte nejaký čas.

Separátny prieskum predpokladá, že Portugalsko a Španielsko by mohli v budúcom roku zaznamenať mierny rast a Grécko by mohlo v roku 2014 ukončiť 6-ročné obdobie recesie, aj keď priamy rast ekonomiky je ešte ďaleko. V tomto roku sa očakáva pokles jeho ekonomiky o 4,5 %.

Iným prípadom je Írsko, ktoré tiež muselo požiadať o pomoc, no v minulých dvoch rokoch sa mu podarilo zaznamenať mierny rast. Začiatkom tohto roka írska ekonomika síce opäť skĺzla do recesie, ale ekonómovia očakávajú, že v roku 2014 by mohla zaznamenať rast o 1,9 % a nezamestnanosť postupný pokles.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies