Nezamestnanosť v máji po sezónnom očistení stúpla

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 12:14 • 2 min
Nezamestnanosť v máji po sezónnom očistení stúpla

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v máji po sezónnom očistení mierne vzrástla o 0,05 percentuálneho bodu na 14,5 %. Tvrdia to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska.

slovakia

left justify in out

Na trhu práce podľa analytikov menového úseku NBS zatiaľ nedochádza k výraznejšiemu obratu, keďže celkový počet uchádzačov o zamestnanie zostáva po abstrahovaní od sezónnych vplyvov najvyšší za posledných deväť rokov. Nárast tohto počtu je však už len mierny. "Počet nových pracovných miest síce v máji mierne vzrástol, to však zatiaľ nestačí na výraznejšie zníženie nezamestnanosti," konštatujú analytici. Podobne aj počet umiestnených na trhu práce ostáva prakticky nezmenený po miernom oživení na prelome rokov. "Na negatívnych úrovniach tak ako v predchádzajúcich mesiacoch ostávajú aj očakávania zamestnávateľov ohľadne zamestnanosti a najaktuálnejšie indikátory ekonomickej výkonnosti sa výraznejšie nezlepšujú, čo zatiaľ nenaznačuje výraznejšie zlepšenie na trhu práce v najbližších mesiacoch," uvádzajú analytici menového úseku NBS. 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v máji oproti aprílu klesla o 0,15 percentuálneho bodu na 14,26 %. Na štvrtkovej tlačovej besede to uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Ku koncu minulého mesiaca evidovali úrady práce 384 977 nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. V porovnaní s koncom apríla ide o pokles o 4 tisíc osôb. V porovnaní s májom minulého roka však miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vzrástla o 1,07 percentuálneho bodu a počet evidovaných nezamestnaných sa zvýšil takmer o 28,7 tisíc. 

Celkový počet nezamestnaných, vrátane ľudí na "péenke“ alebo na absolventskej praxi, bol ku koncu mája na úrovni 415,4 tisíc. Medzimesačne ide o pokles o 6,7 tisíc osôb. Miera nezamestnanosti, ktorá je vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných, v máji medzimesačne klesla o 0,25 percentuálneho bodu na 15,39 %. V porovnaní s májom 2012 však vzrástla o 0,87 percentuálneho bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies