Nezamestnanosť v eurozóne klesla na takmer 4-ročné minimum

NETKY.SK • 30 Október 2015, 13:16 • 2 min
Nezamestnanosť v eurozóne klesla na takmer 4-ročné minimum

LUXEMBURG - Nezamestnanosť v eurozóne zaznamenala v septembri pokles, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za takmer štyri roky. Výsledok je lepší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali so zotrvaním hodnoty nezamestnanosti na augustovej úrovni.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií európskeho štatistického úradu Eurostat klesla sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne v septembri na 10,8 % z 10,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Na porovnanie, v septembri minulého roka dosiahla nezamestnanosť v eurozóne 11,5 %. Súčasná septembrová hodnota je najnižšia od januára 2012. Počet nezamestnaných v 19 krajinách eurozóny klesol v septembri medzimesačne o 131.000 na 17,3 milióna. Čo sa týka nezamestnanosti mladých, teda do 25 rokov, bez práce ich bolo v septembri vyše 3,1 milióna. Nezamestnanosť v tejto kategórii dosiahla 22,1 % oproti 23,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

 

Najnižšiu mieru nezamestnanosti, celkovú aj v kategórii mladých, si opäť udržalo Nemecko. Celková nezamestnanosť dosiahla v Nemecku minulý mesiac 4,5 % a nezamestnanosť mladých 7 %. Na druhom konci rebríčka boli opäť Španielsko a Grécko, kde miera nezamestnanosti stále presahuje 20 % a nezamestnanosť mladých 46 %. Miera nezamestnanosti klesla aj v širšej Európskej únii. Dosiahla 9,3 % oproti 9,4 % v auguste, čo znamená 6-ročné minimum. Bez práce bolo v septembri okolo 22,6 milióna ľudí. Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla 11 % a bola 7. najvyššia v Európskej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies