Nezamestnanosť v Česku sa priblížila k úrovni pred krízou

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 18:41 • 2 min
Nezamestnanosť v Česku sa priblížila k úrovni pred krízou

PRAHA - Český trh práce sa vďaka pokračujúcemu solídnemu rastu českej ekonomiky približuje k úrovni z obdobia pred finančnou krízou. Počet voľných pracovných miest sa dostal na 8-ročné maximum a podiel nezamestnaných na 7-ročné minimum. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Nezamestnanosť v Česku klesla v júni na 5,2 % z májovej úrovne 5,4 %. Uchádzačov o prácu bolo zhruba 384.000, najmenej od decembra 2008. Oznámil to dnes úrad práce. Pokles prekonal aj odhady analytikov, ktorí očakávali, že nezamestnanosť klesne len na 5,3 %. Nezamestnanosť vytrvale klesá od februára, medziročne sa znížila o jeden percentuálny bod.

 

Za poklesom stojí podľa úradu, rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch, posilňovanie českej ekonomiky či sezónne práce. "Zároveň sa rozbehla turistická sezóna," doplnila generálna riaditeľka úradu práce Kateřina Sadílková. Počet voľných miest v ponuke úradu sa v júni zvýšil takmer o 5000 na zhruba 134.000. Bolo ich tak najviac od septembra 2008, teda od obdobia pred prehĺbením svetovej hospodárskej krízy.

 

V júli sa však už očakáva rast nezamestnanosti, keďže na trh práce nastúpia absolventi. V júni ešte absolventi a mladiství podľa úradu práce celkovú štatistiku výrazne neovplyvnili.

V jednotlivých regiónoch je nezamestnanosť opäť najnižšia v Plzenskom kraji, kde predstavovala 3,7 %. Najvyššia je stále v Ústeckom kraji (8,3 %).

 

V rámci okresov bola najnižšia nezamestnanosť na Rychnovsku (1,9 %), a to vďaka rozvoju závodu Škoda Kvasiny. V okrese je viac voľných miest než nezamestnaných. Okresom s najvyššou nezamestnanosťou je Mostecko, kde miera nezamestnanosti dosahuje 11 %. Tu sa v súčasnosti na pracovný úrad hlásia baníci prepustení v dôsledku útlmu ťažby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies