Nezamestnanosť v Česku je nízka, firmy majú problémy pri hľadaní zamestnancov

NETKY.SK • 10 Január 2017, 11:57 • 2 min
Nezamestnanosť v Česku je nízka, firmy majú problémy pri hľadaní zamestnancov

PRAHA - České firmy zápasia s najnižšou nezamestnanosťou za uplynulých osem rokov, chýbajú im kvalifikovaní ľudia aj robotníci. Rast miezd je neodvratný, tento rok sa v porovnaní s vlaňajškom ešte zrýchli. Ekonomika sa s tým vyrovná, ale firmy spoliehajúce sa na lacnú prácu sa môžu dostať do problémov.

slovakia

left justify in out

Nájsť nových zamestnancov je pre firmy v Česku čoraz ťažšie. Ekonomike sa darí, takže nezamestnanosť je najnižšia od hospodárskej krízy. Podľa posledných údajov Úradu práce nemalo vlani prácu v priemere 5,5 % ľudí, čo je najmenej v celej Európskej únii (EÚ). Tento rok bude pre firmy v Česku tvrdou skúškou. Pokračujúci nedostatok pracovníkov znamená, že firmy budú musieť zamestnancom ďalej zvyšovať mzdy. Vlani už zamestnancom pridali podľa odhadov vyše 4 %, v tomto roku Česká národná banka (ČNB) očakáva nárast miezd až o 5 %.

 

"Postavenie zamestnancov sa výrazne posilnilo a firmy sa o nich 'preťahujú'. Ľudia teraz preto majú jedinečnú príležitosť požadovať zvýšenie mzdy a mali by to využiť," uviedol ekonóm Štěpán Křeček z Národohospodárskej fakulty VŠE.

 

Najväčší nedostatok zamestnancov trápi priemyselné podniky. Chýbajú im robotníci, ale aj kvalifikovaní pracovníci. Vyššie mzdy žiadajú noví aj existujúci zamestnanci. Túto situáciu riešia stovky veľkých aj menších firiem naprieč všetkými regiónmi Česka.

 

Podľa ekonómov, ktorých oslovili české Hospodárske noviny, tento rok môže pracovníkom zvýšiť mzdy väčšina českých podnikov. "Priestor pre vyššie mzdy tu samozrejme je," myslí si aj analytik ČSOB Petr Dufek. Hoci platy vlani rástli rýchlo, ich výška napríklad v porovnaní s Nemeckom stále nezodpovedá produktivite práce.

 

Na zvyšovanie miezd tlačia aj odborári, ktorí žiadajú nárast v priemere o 5,5 %. "Myslíme si, že to bude naplnené a v niektorých firmách dokonca prekročené. Máme informácie o spoločnostiach, kde mzdy rastú dvojciferným tempom," povedal predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula.

 

Časť rastu miezd síce pohltí zrýchľujúca sa inflácia, pokles nezamestnanosti však bude pokračovať aj v tomto roku.

 

"Situácia na trhu práce sa začína dotýkať svojich limitov a priestor pre ďalšie znižovanie sa pomaly vyčerpáva. V roku 2017 sa miera nezamestnanosti síce dostane ešte o niečo nižšie ako vlani, tempo poklesu však bude oveľa pomalšie," uviedol hlavný ekonóm Moneta Money Bank Petr Gapko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies