Nezamestnanosť má podľa analytikov VÚB klesať aj budúci rok

NETKY.SK • 20 November 2014, 12:46 • 2 min
Nezamestnanosť má podľa analytikov VÚB klesať aj budúci rok

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku by mala klesať aj v budúcom roku. Podľa analytikov VÚB banky by sa mohla nezamestnanosť na Slovensku budúci rok znížiť na 12,9 % z tohtoročných 13,4 %.

slovakia

left justify in out

Tempo poklesu miery nezamestnanosti by však malo byť miernejšie ako v tomto roku. Ako uvádzajú analytici, časť z nových pracovných miest v tomto roku pravdepodobne vďačí efektu prehnaného pesimizmu zo zmien daní a odvodov v minulom roku.

 

Pracovný trh na Slovensku podľa analytikov VÚB banky reaguje na rast slovenskej ekonomiky lepšie ako v minulosti. "Pred krízou v roku 2009 znižovala slovenská ekonomika nezamestnanosť, až keď rast hrubého domáceho produktu prevýšil 3,5 %," uvádza sa v analýze banky. Po kríze, v rokoch 2009 až 2013 sa táto hranica znížila mierne pod 3 %. V tomto roku však pracovné miesta na Slovensku pribúdajú a miera nezamestnanosti klesá, hoci rast hrubého domáceho produktu bol ešte o niečo slabší. "Počet pracovných miest k tretiemu kvartálu tohto roka bol o 1,4 % vyšší ako pred rokom," dodávajú analytici VÚB banky. 

 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v októbri tohto roka 12,35 %. V porovnaní so septembrom išlo o pokles o 0,09 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,31 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. 

 

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 333 257 osôb. V porovnaní so septembrom tohto roka ide o pokles o 2 463 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v októbri o 35 390 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla v októbri 13,93 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,08 percentuálneho bodu, medziročne takmer o 1 percentuálny bod. 

 

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 375 978 osôb. Oproti septembru tohto roka ide o pokles o 2 042 ľudí, medziročne je to menej o 26 527 uchádzačov o zamestnanie. 

 

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na tlačovej besede na to, že podľa štatistík Sociálnej poisťovne vzniklo v októbri 5 tisíc nových pracovných miest. "Od začiatku tohto roka je to 51 tisíc nových pracovných miest," povedal. Minulý mesiac pritom podľa neho pribudlo 9 tisíc osôb, ktoré začali pracovať na dohody. Od začiatku tohto roka podľa Richtera počet dohodárov stúpol o 96 tisíc. Počet samostatne zárobkovo činných osôb sa v októbri zvýšil o 1 100. Od začiatku januára je podľa ministra práce samostatne zárobkovo činných osôb menej o 350. "Celkový počet zamestnávateľov sa zvýšil počas tohto kalendárneho roka o 6 300," povedal. V tomto čísle sú podľa neho zarátaní živnostníci, aj všetky typy obchodných spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies