Nezamestnanosť by mohla v tomto roku klesnúť pod 12 %

NETKY.SK • 20 Február 2015, 14:36 • 2 min
Nezamestnanosť by mohla v tomto roku klesnúť pod 12 %

BRATISLAVA - Nezamestnanosť na Slovensku v januári medzimesačne mierne vzrástla na 12,39 %. Podľa analytikov sa pod to podpísal najmä nedostatok sezónnych prác v poľnohospodárstve a stavebníctve.

slovakia

left justify in out

"Január je v slovenskej ekonomike mesiacom, kedy v porovnaní s decembrom tradične dochádza k útlmu na trhu práce po silnejšej predvianočnej sezóne," skonštatoval generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Group Luboš Sirota.

 

V medziročnom porovnaní však počet ľudí na úradoch práce klesol o 1,22 percentuálneho bodu (p. b.). "Pozitívnou správou, ktorú priniesli januárové čísla, je najmä rastúci počet nezamestnaných umiestnených na trhu práce, naopak, vplyv administratívneho znižovania nezamestnanosti, teda počet vyradených pre nespoluprácu a iných vyradených, sa znižuje," uviedol analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Zároveň doplnil, že po zohľadnení sezóny klesala nezamestnanosť v januári v 5 z 8 krajov Slovenska. "Najvýznamnejšie v Banskobystrickom kraji. Nezamestnanosť v Bratislavskom kraji ostala nezmenená, v Prešovskom a Trnavskom veľmi mierne rástla," vymenoval Koršňák.

 

Analytici očakávajú, že nezamestnanosť by mala v nasledujúcich mesiacoch tohto roka klesať. Pravdepodobne však miernejším tempom ako vlani. "Očakávame, že rastúca ekonomika bude naďalej vytvárať priestor pre tvorbu nových pracovných miest, a preto v súlade s trendom z predchádzajúceho roka by nezamestnanosť mala aj v ďalších mesiacoch pokračovať v pozvoľnom poklese," predpokladá Koršňák.

 

Spoločnosť McRoy Group očakáva, že by sa miera nezamestnanosti mohla znížiť pod 12 % a celkovo by mohlo vzniknúť 15.000 nových pracovných miest. "To všetko za predpokladu, že trh nezasiahnu nečakané negatívne správy. Môže ísť o vyostrenie konfliktu na Ukrajine či o nezodpovedné zásahy do trhu zo strany vlády v predvolebnom roku motivované snahou zapáčiť sa voličom," dodal Sirota.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies