Nezamestnaneckú dávku vlani dostávalo priemerne 40 tis. osôb

NETKY.SK • 12 Február 2014, 10:55 • 2 min
Nezamestnaneckú dávku vlani dostávalo priemerne 40 tis. osôb

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa vyplácala počas minulého roka dávku v nezamestnanosti priemerne mesačne 40,6 tisíc osobám. V porovnaní s rokom 2012 išlo o pokles o 1,9 tisíc poberateľov.

slovakia

left justify in out

Najväčší počet ľudí, ktorí dostali nezamestnaneckú dávku, bol vlani vo februári, a to 46,7 tisíc. Naopak, najmenej poberateľov dávky poisťovňa evidovala v poslednom mesiaci minulého roka, keď dávku v nezamestnanosti dostalo 37 tisíc osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Na dávku v nezamestnanosti majú nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 % z hrubého príjmu poistenca. Výška dávky sa určuje z hrubých príjmov, dosahovaných v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. 

Maximálny základ na výpočet dávky v nezamestnanosti sa od začiatku minulého roka znížil z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov na jej dvojnásobok. Maximálny denný vymeriavací základ je od 1. júla vlaňajška do 30. júna tohto roka vo výške 52,9316 eura. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti poskytovanej za mesiac, ktorý má 30 kalendárnych dní, tak dosahuje 794 eur. V mesiaci, ktorý má 31 kalendárnych dní, je najvyššia dávka v nezamestnanosti v sume 820,5 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies