Nezabudnite sa pred vycestovaním do zahraničia registrovať

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 08:47 • 2 min
Nezabudnite sa pred vycestovaním do zahraničia registrovať

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odporúča Slovákom dobrovoľne sa zaregistrovať na jeho stránke pred každým vycestovaním do zahraničia.

slovakia

left justify in out

"Služba je určená pre občanov SR. Prostredníctvom nej je možné odoslať informáciu o plánovanom pobyte v zahraničí na ministerstvo. Na podaní občan oznamuje všetky dôležité údaje o pobyte v zahraničí. Výstupom služby je registrácia pobytu v zahraničí v informačnom systéme ministerstva a poskytnutie varovania, správy či cestovného odporúčania v prípade reálneho či potenciálneho ohrozenia v mieste pobytu registrovanej osoby v zahraničí," uvádza rezort diplomacie.

 

Po odoslaní registračného formulára je potrebné už len sledovať mailovú, telefonickú a SMS komunikáciu podľa toho, akú formu komunikácie žiadateľ zvolil.

 

Po príchode do zahraničia jedna z prvých sms správ, ktorú Slováci dostanú, je privítacia sms s číslom na najbližší slovenský zastupiteľský úrad a s telefonickým číslom na nonstop núdzovú linku na ministerstve.

 

V prípade mimoriadne závažnej udalosti v zahraničí, ministerstvo odošle sms správu o tom, čo sa stalo, s pokynmi a kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť. "V roku 2016 boli núdzové sms zaslané v prípade teroristických útokov v Bruseli, nepokojov v Turecku, streľby v Mníchove a zemetrasenia v Taliansku. V roku 2017 sa núdzové sms nezasielali," uviedol rezort.

 

Slováci môžu využívať i aplikáciu Svetobežka, ktorá funguje od októbra 2013. Je dostupná zdarma pre užívateľov operačných programov Android a iOS. "Obsahuje konkrétne informácie a rady, ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc. Obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s príslušnými telefonickými a emailovými kontaktmi, voliteľnými priamo z menu aplikácie," informovalo ministerstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies