Newyorský prokurátor zvolal porotu na ďalšie vyšetrovanie Trumpa

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 09:09 • 2 min
Newyorský prokurátor zvolal porotu na ďalšie vyšetrovanie Trumpa

NEW YORK - Newyorskí prokurátori zvolali špeciálnu veľkú porotu, ktorá má preskúmať dôkazy v kriminálnom vyšetrovaní obchodných záležitostí bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Agentúre The Associated Press to v utorok potvrdila osoba, ktorá má prístup k informáciám o prípade. Tento posun naznačuje, že úrad manhattanského okresného prokurátora po dvoch rokoch vyšetrovania, ktoré skomplikovala aj dlhá právna bitka o získanie Trumpových daňových záznamov, smeruje k obžalobe.

 

img

Manhattanský okresný prokurátor Cyrus Vance Jr. uskutočňuje rozsiahle vyšetrovanie rôznych záležitostí, vrátane peňazí za mlčanie, ktoré platili ženám v mene Trumpa, ohodnocovania majetku alebo kompenzácií zamestnancov. Vyšetrovanie, ktoré pokračovalo aj napriek pandémii koronavírusu, zahŕňalo aj preskúmavanie Trumpových vzťahov s veriteľmi, darovania pozemku, vďaka ktorému si mohol znížiť daň z príjmu, alebo odpisov z daní, o ktoré požiadala jeho firma.

 

Prečítajte si tiež: Republikáni si zvolili novú predsedníčku strany, ktorá je vernou obhájkyňou Trumpa

Trump vyšetrovanie označuje za „hon na čarodejnice". „Je to čisto politické a uráža to takmer 75 miliónov voličov, ktorí ma podporili v prezidentských voľbách, a vedú to silne stranícky orientovaní demokratickí prokurátori," reagoval vo vyhlásení. Vanceov úrad odmietol žiadosť o vyjadrenie.

Bývalého republikánskeho prezidenta a jeho Trump Organization vyšetruje aj generálna prokurátorka New Yorku Letitia James, ktorá minulý týždeň oznámila, že jej civilné vyšetrovanie sa vyvinulo do kriminálneho vyšetrovania. Úrad podľa jej slov pokračuje aj v civilnom vyšetrovaní. Neuviedla čo ich viedlo k jeho rozšíreniu na kriminálne vyšetrovanie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump spustil novú komunikačnú platformu, Facebook a Twitter ho nadobro odpojil

Minulý týždeň Trump uviedol, že na neho „nespravodlivo útočí" skorumpovaný politický systém. Vyšetrovania sú podľa jeho slov súčasťou plánu demokratov umlčať jeho voličov a zabrániť mu znovu kandidovať na post prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona