Newyorský generálny prokurátor odstúpil po obvineniach zo zneužívania z funkcie

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 08:24 • 2 min
Newyorský generálny prokurátor odstúpil po obvineniach zo zneužívania z funkcie

NEW YORK - Generálny prokurátor štátu New York Eric Schneiderman oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie po tom, ako ho dovedna štyri ženy obvinili z fyzického týrania. Schneiderman to svoju rezignáciu oznámil v pondelok večer miestneho času.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení uviedol, že obvinenia, ktoré mu v uplynulých hodinách zmienené ženy adresovali, mu zabraňujú viesť prácu na úrade a preto v utorok zo svojho postu odstúpi.

 

Schneiderman ďalej povedal, že prácu generálneho prokurátora považoval za česť i privilégium. Proti samotným obvineniam sa ostro ohradil.

 

Schneiderman sa rozhodol rezignovať na svoj post po tom, ako časopis The New Yorker zverejnil článok s citátmi žien, ktoré generálneho prokurátora obvinili z toho, že ich opakovane udrel. Dve z nich sa pritom označili za Schneidermanove bývalé priateľky.

 

Schneidermana bezprostredne po zverejnení obvinení na odstúpenie vyzýval i guvernér štátu New York Andrew Cuomo. "Nik nie je nad zákonom, ani najvyšší právny zástupca v New Yorku," tvrdil.

 

Spravodajská stanica BBC pripomenula, že newyorský generálny prokurátor bol hlasným podporovateľom hnutia #MeToo bojujúceho proti sexuálnym útokom i obťažovaniu. Práve on podal ešte vo februári žalobu na zdiskreditovaného hollywoodskeho filmového producenta Harveyho Weinsteina a spoločnosť The Weinstein Company.

 

Zmienená produkčná spoločnosť podľa Schneidermanovej žaloby opakovane porušila zákony štátu New York, keď nechránila svojich zamestnancov pred sexuálnym obťažovaním, zastrašovaním a diskrimináciou.

 

Schneiderman spustil vyšetrovanie Weinsteinovej produkčnej spoločnosti sídliacej v meste New York ešte v októbri po tom, ako noviny The New York Times a The New Yorker odhalili, že Weinstein čelí desiatkam obvinení zo sexuálnych útokov a obťažovania z uplynulých niekoľkých desaťročí. Firma neskôr Weinsteina, ktorý ju založil so svojím bratom, prepustila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies