Newyorská MET uviedla pred Toscou Marsellaisu, Bataclan znovuotvoria

NETKY.SK • 15 November 2015, 09:12 • 2 min
Newyorská MET uviedla pred Toscou Marsellaisu, Bataclan znovuotvoria

NEW YORK - Pamiatku najmenej 129 obetí piatkových atentátov v Paríži si orchester, zbor i sólisti newyorskej Metropolitnej opery a diváci jej sobotňajšieho predstavenia Pucciniho opery Tosca uctili francúzskou štátnou hymnou - Marsellaisou.

slovakia

left justify in out

Orchester dirigoval Plácido Domingo.

 

Všetci diváci si v programe sobotňajšieho matiné našli vložený list papiera s textom Marseillaisy vo francúzskom origináli spolu s vysvetlením, že jej uvedenie pred Pucciniho operou bude prejavom solidarity s občanmi Francúzska.

 

Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol v sobotu večer vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins. S ľútosťou poznamenal, že počet obetí zrejme stúpne.

 

Americký astronaut Scott Kelly, ktorý je momentálne členom posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), zaslal ako prejav pocty obetiam parížskych atentátov prostredníctvom siete Twitter fotografiu Paríža nasnímanú z vesmíru. "Sme šokovaní a smutní...V myšlienkach sme s vami," napísal.

 

Pred parížskym klubom Bataclan, kde prišlo o život 89 ľudí, sa v sobotu - podobne ako na miestach ďalších útokov - počas dňa schádzali ľudia, aby si uctili pamiatku obetí a vyjadrili podporu zraneným a pozostalým. Pred Bataclan prišli aj členovia írskej skupiny U2, ktorí zrušili svoje posledné dva koncerty v Paríži. Mali ich odohrať počas tohto víkendu v polyfunkčnom centre Bercy.

 

Neďaleko Bataclanu sa dnes popoludní objavil klavír, na ktorom jeden z prítomných zahral známu pieseň skupiny Beatles - Imagine.

 

Išlo o nemeckého klaviristu Davida Martella, ktorý v januári po troch útokoch v Paríži a okolí zahral ľuďom zhromaždeným na Námestí republiky Beethovenovu skladbu Pre Elišku. Ako poznamenala televízia BFMTV Martello sa vypracoval na "krízového klaviristu", keďže v roku 2013 hral na istanbulskom námestí Taksim a rok na to v ukrajinskom Donecku.

 

Vedenie Bataclanu v noci nadnes oznámilo, že klub znovu otvoria. Táto sála sa "nikdy nezatvorí," ubezpečil spolumajiteľ produkčnej spoločnosti Dominique Revert. "Nenecháme sa len tak poraziť. Sála sa otvorí. Kultúra bude bojovať," zdôraznil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies