New York si pripomína 13. výročie útoku na Svetové obchodné centrum!

NETKY.SK • 11 September 2014, 16:19 • 2 min
New York si pripomína 13. výročie útoku na Svetové obchodné centrum!

NEW YORK - Najvyšší predstavitelia Spojených štátov vrátane prezidenta Baracka Obamu si vo štvrtok pripomínajú 13. výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001.

slovakia

left justify in out

Na počesť obetí pádu newyorských dvojičiek už tradične na spomienkovej udalosti na dolnom Manhattane verejne čítajú mená všetkých takmer 3000 obetí útokov teroristickej siete al-Kájda. Obama prednesie prejav na súkromnom stretnutí s pozostalými obetí v Pentagone. Spomienkové udalosti sa konajú aj v hlavnom meste USA Washington D.C.

 

Výročie útokov si v New Yorku pripomínajú prvýkrát od otvorenia múzea venovanému pádu oboch budov Svetového obchodného centra. To je súčasťou Národného pomníka 11. septembra. Rekonštrukciu miesta pádu dvojičiek sprevádzali rôzne spory o jeho podobu a výstavba nových budov sa preto viackrát predĺžila a stále nie je úplne hotová. V súčasnosti je však už tesne pred úplným dokončením. 

 

 

Do mrakodrapov WTC, symbolu amerického obchodu, vrazili 11. septembra 2001 dve unesené dopravné lietadlá s cestujúcimi na palube. Obe veže sa následne zrútili a v ich troskách zahynulo takmer tritisíc osôb. Tretie lietadlo nasmerovali teroristi na Pentagon a štvrté unesené lietadlo havarovalo neďaleko Pittsburghu. K útokom sa prihlásila teroristická sieť al-Kájda, na čele ktorej vtedy stál Usáma bin Ládin. Teroristu v jeho úkryte v pakistanskom meste Abbottabád v máji 2011 zabilo americké špeciálne komando.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies