New York si pripomenul 12. výročie teroristických útokov z 11. septembra

NETKY.SK • 11 September 2013, 18:54 • 2 min
New York si pripomenul 12. výročie teroristických útokov z 11. septembra

NEW YORK - Príbuzní obetí teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 dnes na spomienkovom akte pri novom Svetovom obchodnom centre (WTC) v New Yorku prečítali mená ľudí, ktorí pri útokoch zahynuli.

slovakia

left justify in out

Pozostalým vyjadril naposledy svoju účasť newyorský starosta Michael Bloomberg, ktorý do úradu nastúpil krátko po útokoch. Jeho nástupcu zvolia v New Yorku začiatkom novembra, uviedla tlačová agentúra DPA. Na spomienke zazneli gajdy newyorských hasičov. Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo a spevák Billy Joel sa už skôr pripojili k spomienkovej jazde hasičov na motorkách pozdĺž rieky Hudson.

Americký prezident Barack Obama si pri príležitosti 12. výročia útokov minútou ticha uctil pamiatku obetí a položil veniec k pamätníku v Pentagóne. Útoky, pri ktorých unesené lietadlá narazili do WTC v New Yorku a do Pentagónu pri Washingtone, vyvolali celosvetový boj proti al-Káide a jej spojencom, ktorý pretrváva do súčasnosti, pripomenula agentúra Reuters.

Po položení venca Obama vyzval Američanov, aby mali silu čeliť pretrvávajúcim hrozbám, hoci sú "možno iné ako pred 12 rokmi". Dodal, že zostanú bdelí a budú obraňovať americký národ tak dlho, kým budú existovať ľudia, ktorí chcú útočiť na občanov USA. Americký prezident zdôraznil, že je potrebné byť múdrym, aby sa vedelo, akú silu je nevyhnutné v danom čase použiť. Dodal, že len "samotná sila nemôže vytvoriť svet, o aký sa snažíme".

Pred odchodom do Pentagónu si Obama s manželkou pripomenuli udalosti spred 12 rokov v záhrade Bieleho domu minútou ticha, na čom sa zúčastnili aj americký viceprezident Joe Biden a jeho manželka Jill Bidenová. Minútou ticha si účastníci aktu uctili pamiatku obetí presne v čase, keď do veže WTC narazilo prvé lietadlo.

Iba 12 hodín pred tým sa Obama prihovoril národu, ktorý sa obáva vojny v Sýrii. Hovoril o možnej potrebe vojenskej akcie proti Sýrii, ak zlyhajú diplomatické iniciatívy s cieľom dosiahnuť, aby sýrsky líder Bašár Asad odovzdal chemické zbrane.

V Pentagóne šéf Bieleho domu pripustil, že desaťročie, ktoré nasledovalo po útokoch z 11. septembra, bolo desaťročím konfliktu. Uctil si pamiatku štyroch Američanov, medzi nimi aj amerického veľvyslanca, ktorý zahynul vlani 11. septembra pri útoku v líbyjskom Benghází.

"Modlíme sa za všetkých, ktorí nastúpili v týchto rokoch vojny, za diplomatov slúžiacich na nebezpečných miestach, ako sme to v tento deň zažili vlani v Benghází," povedal Obama.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies