New York sa spamätáva po superbúrke Sandy; škody dosiahnu desiatky miliárd

NETKY.SK • 31 Október 2012, 09:13 • 2 min
New York sa spamätáva po superbúrke Sandy; škody dosiahnu desiatky miliárd

New York sa spamätáva po superbúrke Sandy; škody dosiahnu desiatky miliárd

slovakia

left justify in out

img

Počet obetí superbúrky Sandy na východnom pobreží Spojených štátov stúpol na približne 50 osôb - len v samotnom New Yorku zaznamenali 22 obetí. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
      New York sa začal vracať do normálneho chodu, ťažko postihnutú metropolu a New Jersey navštívi aj americký prezident Barack Obama. Odhaduje sa, že škody na východnom pobreží dosiahli 20 miliárd dolárov.
      Búrka spôsobila pohromu najmä v štátoch New Jersey a New York, kde bolo zničených mnoho domov, ciest a elektrické vedenie. Výška škôd sa ešte môže podstatne zvýšiť, uviedla televízia CNN.
      Americké ministerstvo dopravy poskytlo mestu New York okamžitú pomoc desať miliónov dolárov na opravy ulíc, mostov a tunelov metra. Do metra vnikla morská voda. Ďalšie tri milióny dolárov by mal dostať Rhode Island.
      V New Yorku počas dnešného dňa obnovia aspoň niektoré trasy autobusov a otvoria newyorskú burzu. Začnú fungovať aj dve z troch hlavných newyorských letísk - medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho a medzinárodné letisko Newark Liberty. Nie je jasné, kedy začne znovu premávať metro.
      Objavili sa prvé informácie o rabovaní zaplavených lokalít v New Yorku; polícia zatkla 13 podozrivých v mestských častiach Brooklyn a Queens, uviedlo internetové vydanie denníka Wall Street Journal.
      Silné škody zaznamenali aj v americkom štáte New Jersey. Podľa guvernéra Chrisa Christieho zničené lokality vybudujú, ale niektoré miesta nikdy nebudú ako predtým.
      Približne osem miliónov ľudí v 20 amerických štátoch, ktoré postihla búrka Sandy, strávilo už druhú noc bez elektrického prúdu. Vo vyšších polohách v Apalačských vrchoch v Západnej Virgínii napadol až meter snehu. Následky búrky pocítili aj v Chicagu, kde vietor rozbúril jazero Michigan.
      Americkí meteorológovia informovali, že búrka by počas dnešného dňa mala znovu ohroziť aj Kanadu, jej sila sa však medzitým výrazne znížila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies