New York sa chce zmeniť: S čím by radi nadobro skoncovali?

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 09:48 • 2 min
New York sa chce zmeniť: S čím by radi nadobro skoncovali?

Podarí sa starostovi New Yorku presadiť svoj plán?

slovakia

left justify in out

Spojené štáty vo všeobecnosti nie sú považované za práve najekologickejšie zmýšľajúcu krajinu. Stačí si spomenúť na niektorý z ich známych sitkomov, prípadne nejaký film. Jednorazové plasty sú pre Američanov absolútne bežnou súčasťou ich každodenných životov. Jedia z plastového riadu, pijú z pollitrových plastových fliaš a pohárov, všetko je balené v plastoch. Ich životné prostredie potom môže vyzerať aj takto.

 

Súčasný starosta New Yorku Andrew Cuomo, ktorému sa však pomaly, ale isto končí funkčné obdobie, sa rozhodol, že sa pokúsi „na poslednú chvíľu“ niečo s tým urobiť. Prvým krokom by mal byť zákaz jednorazových igelitových tašiek, ktoré si obyvatelia mesta doposiaľ môžu pri pokladni bežne zobrať. V súčasnosti sa ich v tejto oblasti denne minie až desivých 23 miliárd! Mali by ich teda nahradiť ekologickejšie varianty.

 

Ďalším bodom plánu by malo byť obmedzenie všetkých ostatných jednorazových plastov, až sa postupne zakážu úplne všetky. Projekt by okrem vyradzovania plastov z dennodenného používania mal zahŕňať aj vzdelávanie v oblasti ekológie, aby ľudia dokázali zaviesť k prírode šetrnejší spôsob života do každodennej praxe.

 

Je však otázne, čo sa Coumovi podarí stihnúť do nových volieb starostu. Jeho opatreniam totiž nie sú naklonení niektorí lídri senátu. Na to, aby ekologickú revolúciu New Yorku stihol by sa potreboval prebojovať aj do ďalšieho funkčného obdobia. Jeho veľmi silná kandidátka Cynthia Nixon sa totiž vo svojom programe plastami nezaoberá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies