New York pozastaví dopravu, pripravujú sa na megabúrku

NETKY.SK • 28 Október 2012, 19:41 • 2 min
New York pozastaví dopravu, pripravujú sa na megabúrku

New York pozastaví dopravu, pripravujú sa na megabúrku - Svet Mesto New York dnes pozastaví premávku vlakov, autobusov a metra kvôli blížiacemu sa hurikánu Sandy, ktorý by mal na východné pobrežie Spojených štátov priniesť silný vietor a záplavy. Guvernér

slovakia

left justify in out

img

Mesto New York dnes pozastaví premávku vlakov, autobusov a metra kvôli blížiacemu sa hurikánu Sandy, ktorý by mal na východné pobrežie Spojených štátov priniesť silný vietor a záplavy.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo na tlačovej konferencii uviedol, že ak búrka zmení smer a bude sa pohybovať iným smerom, to bude skvelé. "Ak však nie, potom budeme na to pripravení," vysvetlil Cuomo.

Newyorský metropolitný dopravný úrad začne dočasne rušiť rôznu dopravu o 19.00 hod miestneho času (24.00 hod SEČ). Očakáva sa, že dopravné služby obnovia o 12 hodín po skončení búrky.

Desiatky miliónov ľudí na východe Spojených štátov sa dnes pripravovali na prvé dažde rozsiahlej extrémnej búrky, ktorá má v nasledujúcich dňoch priniesť lejaky, prudký vietor a dokonca i silné sneženie. Úrady varovali obyvateľov, aby boli pripravení a snažili sa dostať mimo dosah búrky.

Hurikán Sandy sa pohybuje smerom na sever od Karibiku, kde zahynulo takmer 50 ľudí. Mal by sa spojiť so zimnou búrkou a studeným frontom, k čomu sa pridruží vysoký príliv spôsobený splnom.

Odborníci odhadujú, že nevšedná búrka - kombinácia viacerých faktorov - môže spôsobiť chaos v počasí na území s dĺžkou vyše 1300 kilometrov, od východného pobrežia Spojených štátov až po Veľké jazerá.
V oblasti od Severnej Karolíny po Connecticut - ktorú už v raňajších hodinách zasiahol silný vietor a dážď - vyhlásili núdzový stav. Americký štát Delaware nariadil povinnú evakuáciu pobrežných oblastí, ktorá sa začne vo večerných hodinách.

Rýchlosť vetra hurikánu Sandy dosahovala 120 kilometrov za hodinu. Americké Národné hurikánové centrum informovalo, že o 8.00 hod. miestneho času (13.00 hod. SEČ) sa hurikán nachádzal 418 kilometrov juhovýchodne od Severnej Karolíny a 635 kilometrov južne od metropoly New York. Pohyboval sa severovýchodným smerom rýchlosťou 16 kilometrov za hodinu.

Americký prezident Barack Obama dostáva monitoring o búrke a spolupracuje s vládnymi predstaviteľmi v jednotlivých amerických štátoch i s miestnymi predstaviteľmi, aby bola istota, že sú pripravené všetky potrebné zdroje, uviedla Obamova administratíva.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies