New York očakáva počas vianočnej sezóny až 7 miliónov turistov

NETKY.SK • 21 December 2019, 12:31 • 2 min
New York očakáva počas vianočnej sezóny až 7 miliónov turistov

NEW YORK - New York, mesto, ktoré nikdy nespí, sa teší veľkému záujmu turistov po celý rok, ale najviac počas Vianoc.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných odhadov je na najlepšej ceste, aby v závere roka privítal 7 miliónov návštevníkov, čo ho robí najatraktívnejším mestom z hľadiska turistického ruchu. Tamojšie hotely hlásia, že sú už na 90 % obsadené.

 

Od začiatku tohto roka pribudlo v tzv. Veľkom jablku viac ako 20 nových hotelov, čo predstavuje nárast počtu izieb o 21.300. Ukázali to údaje spoločnosti NYC & Company, verejno-súkromnej firmy, ktorá slúži ako oficiálny turistický sprievodca v New Yorku a je dcérskou spoločnosťou radnice.

 

NYC & Company preto očakáva, že rok 2019 bude mimoriadnym rokom pre cestovný ruch, keďže počet turistov by mal dosiahnuť až 67 miliónov. Z toho okolo 10,5 % sa príde do mesta zabaviť počas vianočnej sezóny.

 

Mesto New York sa už deväť rokov teší z neustáleho zvyšovania počtu návštevníkov. Za posledných päť rokov táto "asfaltová džungľa" zaznamenala nárast hotelových rezervácií o 16,7 %.

 

A k týmto štatistikám je potrebné pridať aj desaťtisíce prenajatých bytov cez rôzne aplikácie, ktorými si domáci privyrábajú, a ich počet je takmer nemožné spočítať.

 

Cez jednu z najznámejších platforiem pre zdieľanie bývania - Airbnb bolo len minulý rok zarezervovaných 58.000 ubytovaní v New Yorku. Vyplýva to zo správy o vplyve krátkodobých prenájmov, ktorú pripravila výskumná skupina pre mestskú politiku a správu vecí verejných na univerzite McGill.

 

Tieto údaje naznačujú, že vplyv cestovného ruchu na maloobchod v meste bude ešte lepší ako vlani. Štúdia národného združenia maloobchodníkov (NRF) signalizuje, že tržby v meste budú počas tejto vianočnej sezóny o 3,8 % až 4,2 % vyššie ako minulý rok, aj vďaka pozitívnym ekonomickým prognózam na rok 2020.

 

Aj NYC & Company očakáva, že ekonomický vplyv Vianoc bude v tomto roku väčší ako v minulom, keďže stúpa počet turistov a s nimi aj nákupy, ktoré s tým súvisia.

 

Počas sviatočnej sezóny sa turisti aj miestni obyvatelia koncentrujú najmä v okolí veľkých "vianočných klasík" mesta, ako je kultový vianočný strom v Rockefellerovom centre.

 

S hmotnosťou 14 ton a ozdobený 50.000 farebných svetiel a hviezdou z 3 miliónov Swarovského krištáľov, si udržuje pozíciu najnavštevovanejšej atrakcie. Podľa údajov Rockefellerovho centra si ho každý deň príde pozrieť približne 798.000 ľudí.

 

img

 

New York tiež ponúka turistom a obyvateľom obrovské množstvo malých vianočných trhov, ako je napríklad trh v Bryant Parku, s vyše 150 sklenenými kioskami. Sú individuálne navrhnuté a priťahujú miestnych aj zahraničných návštevníkov svojím širokým sortimentom odevov, umeleckých diel, kozmetických výrobkov, hračiek a potravín.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies