New York bude zrejme prvý, kde začnú platiť nové zákony o zbraniach

NETKY.SK • 15 Január 2013, 08:42 • 2 min
New York bude zrejme prvý, kde začnú platiť nové zákony o zbraniach

New York bude zrejme prvý, kde začnú platiť nové zákony o zbraniach - Krimi Guvernér New Yorku Andrew Cuomo vyhlásil dnes, že návrh na kontrolu zbraní je pripravený stať sa zákonom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

img

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo vyhlásil dnes, že návrh na kontrolu zbraní je pripravený stať sa zákonom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa Cuoma zákonodarcovia návrh prerokovali s najvyššími predstaviteľmi legislatívy. Senát a Zhromaždenie by o ňom mohli hlasovať v pondelok v noci. V prípade úspechu by sa New York mohol stať prvým americkým štátom, ktorý sprísni svoje zákony o zbraniach po masakri v Newtowne, ktorý sa odohral minulý mesiac.

Dohoda obsahuje prísnejšie zákazy útočných zbraní a obmedzenia týkajúce sa munície a predaja strelných zbraní.

Ustanovenie by tiež vytvorilo povinný policajný register útočných zbraní, ale aj silnejší nástroj na vyžadovanie ohlasovania mentálne chorých ľudí, ktorí by vyhlasovali, že si chcú zbraň zaobstarať nezákonne.

Mexiko: Desaťtisíce ľudí podpísali petíciu za americké opatrenia proti zbraniam.

Viac ako 54.000 Mexičanov podpísalo petíciu požadujúcu, aby Spojené štáty prijali ďalšie opatrenia v boji proti obchodovaniu so zbraňami. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Mexiko tvrdí, že väčšina zbraní, ktoré používajú drogové kartely v krajine, pašujú cez hranice z USA.

Najznámejší mexický aktivista proti násiliu a prominentný intelektuál Javier Sicilia predstavil petíciu na americkom veľvyslanectve. Tvrdí, že "Spojené štáty sú čiastočne zodpovedné za našu humanitárnu tragédiu".

Podľa ministerstva vnútra zahynulo od roku 2006 počas násilností, ktorí vyvolali drogové kartely, približne 70.000 ľudí.

Predtým, ako aktivisti ohlásili svoju petíciu, americký prezident Barack Obama vyhlásil, že do niekoľkých dní predstaví nový americký plán na kontrolu zbraní.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies